Έντονα πτωτικό κλίμα σε ΗΠΑ - Ευρώπη

Στο όριο των 8.000 μονάδων προσπαθεί να διατηρηθεί ο Dow Jones, το οποίο ίσως και επιτρέψει στον Dax να περιορίσει τη διολίσθηση προς τις 2.600 μονάδες. Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν με υψηλές απώλειες, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και πάλι ευρώ και χρυσός.

Είχαμε επισημάνει από χθες πως οι Ευρωπαίοι δεν πείθονταν από την ανοδική κίνηση του Dow. Και όπως εν τέλει φάνηκε, πολύ καλά έπραξαν!

Μόνο που ουδείς μπορούσε να προβλέψει επακριβώς πως ο Dax και ο CAC θα αποδεικνύονταν τόσο... ελαστικοί στη πτώση. Ο μεν πρώτος αυτή τη στιγμή, μια ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ”βολοδέρνει” στην ευρύτερη περιοχή των 2.600 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες μεγαλύτερες του 4%, ο δεύτερος έκλεισε στο διόλου ευκαταφρόνητο –3,19%.

Πάντως, και σήμερα, θα δώσουμε έμφαση στον FTSE-100. Κι αυτό γιατί ενώ για περίπου 1 ώρα προσπαθούσε να κρατηθεί στο αμετάβλητο, στις αρχές της ημέρας, έκλεισε εν τέλει με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, με τις ασφαλιστικές εταιρίες (ξέρετε, αυτές που χθες κέρδισαν 6,11%), να υποχωρούν κατά 4,32%. Η αποθέωση του trade...

Βέβαια, για να δώσουμε και μια διάσταση στο όλο θέμα, η τεράστια ζημιά της AIG, τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής του πλανήτη δεν βοήθησε ιδιαίτερα, και μάλλον θα πρέπει να δούμε και τα περεπόμενα της δήλωσης, ήτοι πως ο ασφαλιστικός κλάδος ΔΕΝ θα ανακάμψει εντός του 2003.

Όσον αφορά τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ο Dow προσπαθεί να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή των 8.000 μονάδων, συσσωρεύοντας αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από το χαμηλό έτους στο κλείσιμο των 7.950 μονάδων με απώλειες 1,70%. Ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,85% στις 1299,30 μονάδες ενώ και ο S&P διαμορφώνεται στις 844,06 μονάδες.

Πάντως, θα χρειαστεί να κάνουμε αναφορά στη μαζική καταφυγή στο χρυσό και το ευρώ. Ο χρυσός με μια εντυπωσιακή κίνηση προς τα 380 δολάρια ανά ουγκιά αποτυπώνει την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές, με εμφανή τη διάθεση θωράκισης ενόψει του πολέμου (και της αυριανής έκθεσης Powell).

Όσο για το ευρώ, αυτό ανεβαίνει διότι απλά ρευστοποιείται σφόδρα το δολάριο, με την ισοτιμία να εκτινάσσεται από το 1,0690 χθες στο 1,090 σήμερα. Δύο σεντς δεν είναι και λίγο πράγμα. Άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της ευρωπαϊκής οικονομίας...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v