Τι ακολούθησε τις δηλώσεις Πάουελ (update)

Για προσπάθεια απόκτησης πυρηνικής βόμβας, για διασύνδεση με την Αλ Κάιντα, για πειράματα σε ανθρώπους και για εκβιασμούς κατά επιστημόνων κατηγόρησε μεταξύ άλλων, το Ιράκ ο Κ. Πάουελ, στη... multimedia παρουσίαση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ωστόσο έτυχε ”μετριοπαθούς” στήριξης από τους Συμμάχους, πλήν της Βρετανίας.

Τι ακολούθησε τις δηλώσεις Πάουελ (update)
Αντίθετα αποτελέσματα φαίνεται ότι είχε η χθεσινή παρουσίαση του αμερικανού υπουργού εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού κατά κοινή σχεδόν παραδοχή, ο πόλεμος δείχνει τώρα ”λίγο μακρύτερα”.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κόφι Ανάν, που παρομοιά της είχε αρκετές εβδομάδες να κάνει: ”ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος”, είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υποστηριξαν ότι πρέπει να ”υποχρεώσουν” σε αφοπλισμό το καθεστώς του Σαντάμ, με την κυβέρνηση Μπους ωστόσο να υπολογίζει πλέον στην Ισπανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press.

Οι αντιπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, δήλωσαν πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες τους, με τη Γαλλία μάλιστα να επιθυμεί τον τριπλασιασμό του αριθμού των επιθεωρητών.

Την... υπεράσπιση του Πάουελ ανέλαβε ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, ο οποίος τόνισε πως ”ο Σαντάμ ελπίζει πως θα μας κάνει να χάσουμε τη ψυχραιμία μας, αντί να τον οδηγήσουμε στο δικό μας σκοπό”.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σχολίασε ότι τόσο τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός των ΗΠΑ όσο και τα ευρήματα των επιθεωρητών, θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. ”Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για ειρηνική επίλυση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Algridas Brazauskas, ύστερα από συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, δήλωσε ότι ο ίδιος πείστηκε από την ομιλία του Πάουελ, κάτι που εύχεται να κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Tang Jiaxuan, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε χαρακτηριστικά πως από τη στιγμή που υπάρχει έστω και μια μικρή ελπίδα πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγηθούν όλες οι προσπάθειες.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντουρί, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πάουελ, κάνοντας λόγο για ”κατηγορίες που δε στέκουν”, καθώς και για μη κατονομαζόμενες και άγνωστες πηγές.

Εξάλλου, χθές ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησής του ότι το Ιράκ κρύβει ”απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό”, παραθέτοντας στοιχεία που κατά τη γνώμη του τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Μετά τα δύο ηχητικά ντοκουμέντα από συνομιλίες ιρακινών επισήμων, ο αμερικανός υπουργός παρουσίασε δορυφορικές εικόνες στις οποίες ισχυρίστηκε πως διακρίνονται εγκαταστάσεις, οι οποίες ”είναι γνωστό ότι φιλοξενούσαν χημικά όπλα”.

Είπε ακόμη πως οι απόπειρες απόκρυψης στοιχείων δεν είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές, αλλά εντάσσονται σε αντίστοιχο σχέδιο της ιρακινής ηγεσίας.

”Οι ιρακινοί έδωσαν στους επιθεωρητές πάρα πολλά άχρηστα στοιχεία, ώστε αυτοί να χάσουν χρόνο και να μην ασχοληθούν με πραγματικά απαγορευμένα όπλα”, δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο Κ. Πάουελ ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το Ιράκ κατέχει ακόμη τουλάχιστον 7 κινητά εργαστήρια κατασκευής βιοχημικών όπλων, τα οποία κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων ”περιδιάβαιναν την ύπαιθρο”, μένοντας αθέατα από την ομάδα Μπλιξ.



Αναφερόμενος στο ρόλο των επιστημόνων, είπε ότι δεν επετράπη σε αυτούς να ανακριθούν εκτός του εδάφους του Ιράκ, ενώ τους γινόντουσαν ειδικές συστάσεις για το πώς θα παραπλανήσουν τους επιθεωρητές. Χαρακτηριστική είναι, είπε, η περίπτωση ενός ιρακινού επιστήμονα, στο όνομα του οποίου εκδόθηκε πιστοποιητικό θανάτου και αυτός κρύφτηκε στο παλάτι, ώστε να αποφύγει την εξέταση των επιθεωρητών.

Εξέφρασε την άποψη, ότι οι προσπάθειες του Ιράκ να αψηφήσει τα διατάγματα του ΟΗΕ είναι ”ενεργές και συστηματικές”, ενώ τόνισε πως το Ιράκ έχει τη δυνατότητα να παράγει τον ιό ”smallpox”, προκειμένου αυτός να χρησιμοποιηθεί σε βιολογικά όπλα.

”Υπάρχουν αποδείξεις για περισσότερο από μία δεκαετία”, είπε, ”ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αποφασισμένος να αποκτήσει πυρηνική βόμβα”, ενώ κατηγόρησε την ιρακινή αρχή ότι διεξήγαγε πειράματα πάνω σε ανθρώπους: ”1.600 φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου τέτοια προγράμματα διεκπεραιώνονταν”.

Ακόμη, ισχυρίστηκε το Ιράκ έχει πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων που θα είναι ικανοί να προσβάλλουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 χιλιομέτρων, ενώ στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε προμήθεια προωθητικών συσκευών το Δεκέμβριο.

”Το Ιράκ φιλοξενεί τρομοκρατικό δίκτυο που διοικείται από το στέλεχος της Αλ Κάιντα, Abu Musab Zarqawi”, υποστήριξε ο Κ. Παόυελ, ενώ συνόδευσε τον ισχυρισμό του από την επίδειξη δορυφορικής φωτογραφίας, στην οποία φέρεται ως εικονιζόμενο, το στρατόπεδο της οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v