Οι ...Σύμμαχοι χάλασαν το πάρτυ στη Wall Street!

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την ομιλία του Πάουελ, ”χάλασε” καθώς οι υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας -πλην Βρετανίας- επέδειξαν ”συγκρατημένο” ενθουσιασμό για τα στοιχεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Η μη ενθουσιώδης υποδοχή των στοιχείων του Πάουελ από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ”χάλασε” το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί μέχρι και λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι ύστερα από την ”έξοχη” ομιλία του Πάουελ, το ερώτημα που προκύπτει αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι. Ο Πάουελ τόνισε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράκ δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια αφοπλισμού, ενώ παρουσίασε και φωτογραφίες περιοχών που -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- φιλοξενούν χημικά όπλα.

Ωστόσο, εκτός της Βρετανίας, που έσπευσε να στηρίξει τις δηλώσεις Πάουελ, οι υπόλοιπες χώρες εμφανίστηκαν συγκρατημένες, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως κάθε προσπάθεια, θα πρέπει να οδηγηθεί σε μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση, τις πιέσεις στον Dow συγκράτησε εν μέρει και η μετοχή της μεγαλύτερη εταιρίας αλουμινίου, της Alcoa, ύστερα από την αναβάθμισή της από την Prudential σε buy από hold.

Παράλληλα, η τηλεπικοινωνιακή Sprint ανακοίνωσε την επιστροφή στα κέρδη ύστερα από τις ζημίες του προηγουμένου έτους, κυρίως εξαιτίας του προγράμματος περικοπής του κόστους.

Η Cisco Systems διατηρούσε μέχρι λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος τον τεχνολογικό κλάδο, ύστερα από τα υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Τόσο ο Dax όσο και ο CAC ξεκίνησαν την ημέρα με απώλειες 1,5%, παρά τις χθεσινές εντονότατες πιέσεις, για να κλείσουν ωστόσο με κέρδη 3,5% και 0,74% αντίστοιχα. Το ευρώ και ο χρυσός ”χτύπησαν” νέα υψηλά τριετίας και εξαετίας αντίστοιχα, όπως και το ασήμι, στα 1,0930, τα 389 δολάρια ανά ουγκιά και τα 4,96 δολάρια ανά ουγκιά αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη κίνηση είναι αυτή που έχει παρατηρηθεί intraday ιστορικά όσον αφορά το χρυσό και το ασήμι. Ποτέ στην ιστορία των αγορών εμπορευμάτων δεν έχουμε δει συνολική ενδοσυνεδριακή κίνηση της τάξης των 32 δολαρίων (ή 11%) σε τιμή πολύτιμου μετάλλου, είτε αυτό είναι ο χρυσός είτε το ασήμι.

Με τη λήξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, το ευρώ κινούνταν οριακά γύρω από τα 1,08 δολάρια έναντι του πράσινου νομίσματος, ενώ και ο χρυσός είχε χάσει ”τη λάμψη” του, διαμορφούμενος στα 373,75 δολάρια την ουγκιά.

Στα 13,85 και 2,75 δολάρια παρέμειναν 3E και Εθνική αντίστοιχα, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,82% στα 6,18 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 7985,18 μονάδες με απώλειες 0,35% ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,36% στις 1301,49 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε πτώση 0,54% στις 843,59 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v