Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά... Πάουελ ;

Στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ξεκινήσει η παρουσίαση των στοιχείων κατά του Ιράκ από τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Κ. Πάουελ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξάλλου, το BBC δημοσίευσε απόρρητη έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών από όπου δεν προκύπτει διασύνδεση Ιράκ- Αλ. Κάιντα, ενώ το ίδιο ισχυρίζεται σε συνέντευξή του ο Σαντάμ.

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά...  Πάουελ ;
Τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει (στις 17.30, ώρα Ελλάδας) ενώπιον του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Πάουελ, φαίνεται να αντικρούει απόρρητη έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία διοχέτευσε στη δημοσιότητα το βρετανικό BBC.

Αναλυτικά, η έκθεση, που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αμερικανών για διασύνδεση της ιρακινής κυβέρνσης με την Αλ Κάιντα, χαρακτηρίζεται ως ”άκρως απόρρητη”. Συντάχθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ μεταξύ των παραληπτών ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ο οποίος επέμεινε ωστόσο ότι υπάρχουν αποδείξεις που συνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

”Αν και στο παρελθόν υπήρξαν επαφές μεταξύ ιρακινών και Αλ Κάιντα, αυτές διεκόπησαν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και μεγάλων ιδεολογικών διαφορών”, αναφέρεται στην έκθεση.

Τον τελευταίο καιρό κύκλοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εκθέσεις τους χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση σαν προπαγανδιστικό μέσο υπέρ του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο τέταρτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης.

”Εάν διατηρούσαμε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και πιστεύαμε στη σχέση αυτή, δεν θα ντρεπόμασταν να το παραδεχθούμε” δήλωσε ο Ιρακινός ηγέτης απαντώντας στις ερωτήσεις του Βρετανού πρώην βουλευτή και γνωστού ειρηνιστή Τόνι Μπεν.

Παράλληλα, στραμμένα στη σημερινή ομιλία του Κόλιν Πάουελ είναι τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Ο αμερικανός υπουργός ισχυρίζεται ότι θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του Ιράκ, σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τα φαινόμενα η ομιλία του Πάουελ θα αποτελείται από τρεις ενότητες. Στην πρώτη θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το Ιράκ αποκρύπτει κινητά εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων. Η δεύτερη ενότητα θα επικεντρώνεται στις προσπάθειες του ιρακινού καθεστώτος να προμηθευτεί υλικά για χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, και στη τρίτη, θα επιχειρηθεί η σύνδεση του Σαντάμ Χουσείν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα.

Στην ”πεταλοειδή” αίθουσα των ΗΕ, που στο παρελθόν φιλοξένησε συσκέψεις σε κρίσιμες για την παγκόσμια ειρήνη περιστάσεις, ο Κ. Πάουελ θα έχει καθισμένο πίσω του τον επικεφαλής της CIA, G. Tenet. Στην άλλη άκρη του τραπεζιού θα καθίσει ο πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ, Mohammed Aldouri και δίπλα του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, J. Strow.

Η ”παρουσίαση” Πάουελ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 90 λεπτά και θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, όπως αναπαραγωγή ηχογραφημένων υποκλοπών από καθοδήγηση προς επιστήμονες για το τι θα πουν στους επιθεωρητές, δορυφορικές εικόνες στρατιωτικού υλικού που μετακινήθηκε, αλλά και στοιχεία για είσοδο μελών της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Το γεγονός, σύμφωνα με το CNN, θα μεταδοθεί ζωντανά, με μία κάμερα να εστιάζει στο πρόσωπο του αμερικανού ΥΠΕΞ και μία άλλη, στο υλικό που αυτός θα παρουσιάσει.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Πάουελ, κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μιλήσει για περίπου 6- 8 λεπτά, ενώ Κόφι Ανάν, Hans Blix και M. Elbaraddei, αν και θα παρίστανται, δεν αναμένεται να μιλήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v