Εκτακτη σύνοδο κορυφής συγκαλεί η Αθήνα

Εκτακτο συμβούλιο κορυφής προτείνει για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας ο Κ. Σημίτης, προκειμένου να εξεταστεί η κοινή θέση της Ε.Ε. απέναντι στη νέα έκθεση Μπλιξ. Εξάλλου, βέτο στη στρατιωτική θωράκιση της Τουρκίας, ενόψει του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ, άσκησαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Εκτακτη σύνοδο κορυφής συγκαλεί η Αθήνα
Απόφαση για πρόταση σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Δευτέρα πήρε, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα του συμβουλίου θα αποτελούν οι εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γ. Παπανδρέου, του συμβουλίου κορυφής προτείνεται να προηγηθεί άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στην ακριβή ημερομηνία διαξαγωγής της συνόδου, είπε ότι αυτή θα ακολουθήσει την ανακοίνωση της νέας έκθεσης Μπλιξ για τις επιθεωρήσεις, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 14/2.

”Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η Ευρώπη να μιλήσει με ενιαία φωνή”, είπε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στην άσκηση βέτο για την ενίσχυση από το ΝΑΤΟ της Τουρκίας εν όψει του πολέμου με το Ιράκ προχώρησαν Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση της αντίθεσης για τη θωράκιση της Τουρκίας από Γαλλία και Βέλγιο, συγκλήθηκε (στις 11.00 ώρα Ελλάδας) έκτακτη σύνοδος του Ατλαντικού Συμφώνου, στις Βρυξέλλες, ενώ λίγο αργότερα με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες συντάχθηκε και η Γερμανία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ”ευρωπαϊκή κίνηση” έχει δύο σκοπούς: αφενός να προκαλέσει δυσχέρειες στα τακτικά σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου και αφετέρου να χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας αναφορικά με τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, δίνοντας παράλληλα το στίγμα για το ”τι θα επιθυμούσαν οι αυριανοί εταίροι” της γειτονικής χώρας.

Η είδηση έρχεται την ίδια στιγμή που οι γαλλικές διπλωματικές προσπάθειες για αποτροπή της επέμβασης στον Κόλπο εντείνονται, ως αποτέλεσμα και των μηνυμάτων που έρχονται από τους επιθεωρητές στο Ιράκ και κάνουν λόγο για ”αύξηση της συνεργασίας” από το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστήριξη στην γαλλογερμανική θέση προσφέρει, τουλάχιστον για την ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, τονίζοντας πως απαιτείται να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παρόμοια εκτιμάται ότι είναι η θέση και της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v