Περιστέρια... ειρήνης στη Wall !!!

Τελικώς το σενάριο για διπλωματική επίλυση της κρίσης με το Ιράκ επανέρχεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης στη Wall, δημιουργώντας θετικό κλίμα για το Dow και μινι ράλι στο Nasdaq, μεταβάλλοντας ανάλογα και το κλίμα στο Dax.

Πολύ περίεργη, από όλες τις απόψεις, η σημερινή ημέρα, χρηματιστηριακά και μη.

Κατ’ αρχήν, θα πίστευε κανείς ότι η αντιπαράθεση που πλέον εκδηλώνεται σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του άξονα Γαλλίας-Γερμανίας και εν μέρει Βελγίου και ΗΠΑ θα δημιουργούσε συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές, με έντονο το αίσθημα μεταστροφής στις λεγόμενες ασφαλείς μορφές επενδύσεων.

Αυτό, όντως έγινε κατά το πρώτο ήμισυ της ημέρας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Απώλειες και για τους τρεις βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, απώλειες 60 μονάδων για τον Dow στο άνοιγμα, μεταστροφή στο χρυσό και το ευρώ.

Από τις 19.00 ώρα Ελλάδος όμως το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, με τον Dow και κυρίως τον Nasdaq να επιδίδονται σε ένα άκρως εντυπωσιακό ”μίνι-ράλι”, βασιζόμενο και προερχόμενο από την διαφαινόμενη πρόθεση του Ιράκ να απαλύνει τη στάση του έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Δεν είναι αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι αυτή τη στιγμή, οι αγοραστές προεξοφλούν συντηρητικά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εν τέλει πόλεμος στο Ιράκ.

Ο Dax μεγάλος ευνοημένος της κίνησης, αφού πλέον καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,5%, ενώ τα ΣΜΕ επί του δείκτη CAC, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,9%, διαπραγματεύεται με υπερτίμηση της τάξης του 1,2%, ενώ ο FTSE έκλεισε με απώλειες 0,5% και το ΣΜΕ με υπερτίμηση 0,7%.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 7912,64 μονάδες με κέρδη 0,61%, ενώ ακολουθεί ο S&P με άνοδο 0,62% στις 834,82 μονάδες. Ο Nasdaq αυξάνεται κατά 1,04% στις 1295,84 μονάδες.

Πολύ πιο εμφανής η τιμολόγηση/προεξόφληση του ενδεχόμενου…μη-πολέμου στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, με το δολάριο να ενισχύεται κατά 1 σεντ στα 1,0730, ενώ ο χρυσός υποχωρεί κατά 6,5 δολάρια και το ασήμι κατά 3 σεντ.

Θα κρατήσει; Το έχουμε ξαναπεί πως βασιλιάς είναι το trading, και θα παραμείνει. Για σήμερα, ευκαιρία για κέρδη παρουσιάζεται. Αύριο, μπορεί να υπάρξει νέα ένταση.

Ποιος ξέρει; Κανείς είναι η απλή απάντηση. Ευχάριστη, σίγουρα, η σημερινή κατάσταση...

Και προπάντων ελπιδοφόρα.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v