Στη δίνη των γεωπολιτικών φόβων ”βυθίστηκε” η Wall

H αναβάθμιση της ετοιμότητας των ΗΠΑ σε επίπεδο υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί) από τον πρόεδρο Μπους, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, επισκιάζοντας τα θετικά macro νέα από ανεργία και νέες θέσεις εργασίας. Σε υψηλά δύο ετών οι τιμές του αργού (35 δολ. ανά βαρέλι).

H αναβάθμιση της ετοιμότητας των ΗΠΑ σε επίπεδο υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί) από τον πρόεδρο Μπους, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, επισκιάζοντας τα θετικά macro νέα από ανεργία και νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναβάθμισης της ετοιμότητας, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκριναν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα του Ιράκ, θα προκαλέσει αντιδράσεις από αραβικές τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως από την Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ, τόσο ο Τ. Μπλερ όσο και ο Τζ. Μπους δήλωσαν πως ”ο χρόνος τελειώνει για το Ιράκ” και τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλλεται να εφαρμόσουν σκληρότερα μέτρα. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα πόλεμο με το Ιράκ και δίχως την ”υποστήριξη” του ΟΗΕ.

Το αρνητικό κλίμα συντήρησαν οι δηλώσεις Ράμσφελντ, σε στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ιταλία, με τις οποίες υποστήριξε πως ο πόλεμος στο Ιράκ θα κρατήσει μεταξύ 6 ημερών και 6 εβδομάδων, αλλά όχι έξι μήνες.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, αύξηση κατά 0,8% σημείωσαν τα αποθέματα των επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,2%, ενώ η ανακοίνωση του παραπάνω στοιχείου θορύβησε τους επενδυτές.

Πτώση στο 5,7% σημείωσε η ανεργία για το μήνα Ιανουάριο, έναντι 6% το Δεκέμβριο και εκτιμήσεων από τους αναλυτές πως θα παραμείνει αμετάβλητη.

Εξάλλου, κατά 143.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας για τον ίδιο μήνα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 68.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω αύξηση αποτέλεσε την υψηλότερη σε διάστημα 26 μηνών.

Αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της αγοράς εργασίας, τονίζοντας βέβαια πως απαιτείται ”μια συνέχεια” στα θετικά νέα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών απέδωσαν τα θετικά νέα, μεταξύ άλλων, σε φαινόμενα εποχικότητας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πτώση κατά 2,75% σημείωσε η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, για το μήνα Δεκέμβριο.

Στα εταιρικά νέα, πτώση σημείωσαν οι τίτλοι της Dell, ύστερα από την πρόβλεψή της πως οι δαπάνες εταιριών στον τομέα της τεχνολογίας θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, λόγω του πιθανού πολέμου στο Ιράκ.

Ανάλογα πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι της EDS, αφού η εταιρία ”προειδοποίησε” το επενδυτικό κοινό πως τα αποτελέσμάτά της το τρέχον τρίμηνο δεν θα συμβαδίσουν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί το ράλι που σημείωσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, ύστερα από την αναβάθμιση της ετοιμότητας των ΗΠΑ, ”με το αργό να βρίσκεται” σε υψηλά δύο ετών (35,08 δολάρια ανά βαρέλι).

Στις 7.864 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow σημειώνοντας απώλειες ύψους 0,82% , ενώ στις 1.282 μονάδες ”έκλεισε” ο Nasdaq (-1,48%).

Εξάλλου, στις 829 μονάδες έκλεισε ο S&P 500, καταγράφοντας απώλειες ύψους 1,01%.

Σημειώνεται πως τα ADR της Εθνικής, του ΟΤΕ και της 3Ε παρέμειναν αμετάβλητα στα 2,75, 6,11 και 13,85 δολάρια αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v