ΗΠΑ: Πτώση ανεργίας, αύξηση αποθεμάτων (update)

Την υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2000 σημείωσαν τα αποθέματα των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της διακράτησης πετρελαικών αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις, εν όψει του πολέμου στο Ιράκ. Εξάλλου, πτώση κατά 5,7% σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Πτώση ανεργίας, αύξηση αποθεμάτων (update)
Αύξηση κατά 0,8% σημείωσαν τα αποθέματα επιχειρήσεων Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,2%, με τους αναλυτές να εκφράζουν την απαισιοδοξία τους.

Η συγκεκριμένη αύξηση αποτέλεσε την υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2000 και οφείλεται κυρίως στα πετρελαικά αποθέματα, αφού το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, έκανε επιφυλακτικότερες τις επιχειρήσεις αναφορικά με τα αποθέματά τους σε μαύρο χρυσό.

Εξάλλου, πτωτικά στο 5,7% διαμορφώθηκε η ανεργία Ιανουαρίου, έναντι 6% το Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν την άποψη πως οι επιχειρήσεις πιθανόν σταδιακά να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου, κατά 143.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 68.000, ενώ το Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μείωση κατά 101.000 στις νέες θέσεις εργασίας.

Τη μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις είχαν οι κατασκευαστικές και οι εταιρίες λιανικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ η παραπάνω αύξηση αποτελεί την υψηλότερη σε διάστημα 26 μηνών.

Αναλυτές της UBS εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, τονίζοντας παράλληλα πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ φαίνεται να αποκτά δυναμική ξανά.

Εν τούτοις, μερίδα αναλυτών παρουσιάζεται επιφυλακτικότερη, τονίζοντας πως οι θετικές μακροοικονομικές ενδείξεις και κυρίως η αύξηση των θέσεων εργασίας, πιθανόν να οφείλεται σε φαινόμενα εποχικότητας, αφού μάλιστα οι εταιρίες λιανικής προσέλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v