Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική Μπους

Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άσκησαν δέκα νομπελίστες οικονομολόγοι, καθώς ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε προς έγκριση στο Κογκρέσο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων στην οικονομία σε επίπεδα ρεκόρ.

Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική Μπους
Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άσκησαν δέκα νομπελίστες οικονομολόγοι σε σχετική τους έκθεση, καθώς ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε προς έγκριση στο Κογκρέσο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων στην οικονομία σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το BBC, οι 10 νομπελίστες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός της μείωσης των φόρων και της αύξησης των δαπανών δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, που ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση του 2001.

”Ασχέτως του πώς βλέπει κάποιος τα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου Μπους, είναι γενικώς αποδεκτό ότι αποσκοπεί σε μία μόνιμη αλλαγή στη δομή του φορολογικού συστήματος και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, αναφέρεται στην έκθεση των οικονομολόγων.

Ιδιαίτερα δριμεία επίθεση άσκησαν στην πρόταση Μπους περί μείωσης της φορολόγησης των μερισμάτων.

”Η μόνιμη μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων, ειδικότερα, δεν θεωρείται αξιόπιστο μέσο για τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των αγορών”, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. ”Επιπλέον, οι προτεινόμενες περικοπές στη φορολογία θα δημιουργήσουν περαιτέρω οικονομικές ανισότητες”, προσθέτουν.

”Η επιπλέον παραγωγή, τα εταιρικά σκάνδαλα και το κλίμα αβεβαιότητας θα συνεχίσουν να βαρύνουν στην οικονομία”, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Στην έκθεση παρουσιάζεται εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, όπου αναφέρεται ότι ”προκειμένου να είναι αποτελεσματικό ένα αναπτυξιακό σχέδιο, θα πρέπει να βασίζεται σε άμεση αλλά προσωρινή αύξηση των δαπανών και σε φορολογικά μέτρα που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, ενώ θα πρέπει να παρέχει άμεσα αλλά προσωρινά κίνητρα για επενδύσεις”.

Η έκθεση, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα, υπογράφεται από τους νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Φράνκο Μοντιλιάνι, Λόρενς Κλάιν, Τζορτζ Άκερλοφ, Κένεθ Άροου, Ντάνιελ ΜακΦάντεν, Πολ Σάμιουελσον, Ρόμπερτ Σόλοου, Ντάγκλας Νορθ και Ουίλιαμ Σαρπ, ενώ φέρει την υπογραφή 400 συνολικά οικονομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v