Διχάζει η γνώμη Γκρίνσπαν για τις φοροαπαλλαγές

Διαφορετικές παραμέτρους των νέων δηλώσεων Γκρίνσπαν αναφορικά με τις ”φοροαπαλλαγές Μπους” επιλέγουν να προβάλλουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο πρόεδρος της FED μιλά στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, στο πλαίσιο της παρουσίασης του β΄ μέρους της 6μηνιαίας έκθεσης για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Διχάζει η γνώμη Γκρίνσπαν για τις φοροαπαλλαγές
Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των αντιπροσώπων πραγματοποιεί το δεύτερο μέρος της παρουσίασης των εκτιμήσεων της FED για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ο Α. Γκρίνσπαν.

Στην ομιλία του που ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας οικονομίας περίπου επανέλαβε, κατά τη συνήθη πρακτική του, τις δηλώσεις που χθες έκανε ενώπιον της Γερουσίας, διαβάζοντας μάλιστα αυτούσια αποσπάσματα από αυτήν.

Ωστόσο, διαφορετικές πτυχές των δηλώσεων που αφορούν το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών Μπους επιλέγουν να προβάλλουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το CNNfn, ο κ. Γκρίνσπαν ”τράβηξε το χαλί” κάτω από τα πόδια του προέδρου Μπους, λέγοντας ότι οι φοροαπαλλαγές σε μερίσματα είναι θετικές, αρκεί να εξευρεθούν άλλοι πόροι να αντικαταστήσουν τα έσοδα αυτά.

Σε άλλο μήκος κύματος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire επισημαίνει ότι ”ο κ. Γκρίνσπαν δεν απέσυρε τη στήριξη προς τον πρόεδρο Μπους αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές”, ενώ τηλεγράφημα του AFX Press αναφέρει ότι ο πρόεδρος της FED τόνισε πως ”ο τερματισμός της διπλής φορολόγησης μερισμάτων πιθανόν να αυξήσει τις τιμές των μετοχών”.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, διατύπωσε την άποψη ότι ”έχει θέσει αξιοθαύμαστους φραγμούς στις νέες επενδύσεις”. Ο Α. Γκρίνσπαν εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι για να καθαρίσει ο ορίζοντας της οικονομίας των ΗΠΑ και να μπορούμε να μιλήσουμε για το ”τι μέλλει γενέσθαι”, θα πρέπει να απομακρυνθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της FED επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, προειδοποιώντας τα μέλη της Βουλής ”να μην δεσμεύσουν τις ΗΠΑ για υπέρογκες δαπάνες, οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα και επίμονα ελλείμματα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v