To νέο μήνυμα Λάντεν έπληξε τη Wall

Καθώς τα ...τύμπανα του πολέμου άρχισαν να ηχούν ξανά –αυτή τη φορά υπό τον ”ήχο” του Οσάμα Μπιν Λάντεν- η αμερικανική αγορά δεν κατόρθωσε να βρει στήριγμα στις δηλώσεις του Γκρίνσπαν, και πολύ περισσότερο στις προηγούμενες αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ.

Η ...εμφάνιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν λειτούργησε καταλυτικά στις αμερικανικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς ούτε οι εκτιμήσεις Γκρίνσπαν για την οικονομία κατόρθωσαν να ανατρέψουν το κλίμα που διαγραφόταν.

Ο καταζητούμενος τρομοκράτης στο νέο του μήνυμα καλεί τους Μουσουλμάνους να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι πολύ σημαντικές στον αγώνα κατά των ΗΠΑ.

Αρχικά το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε αρνηθεί την ύπαρξη τέτοιου μηνύματος, για να διαψευστεί ωστόσο λίγο αργότερα μόνο του, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να μεταδώσει μήνυμα του Λάντεν στη διάρκεια της ημέρας.

Αρχικά, η ομιλία του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν είχε διατηρήσει σε θετικό έδαφος την αμερικανική αγορά. Ο γκουρού της αμερικανικής οικονομίας έκανε λόγο για ”ανυπέρβλητα” εμπόδια που προέκυψαν από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και εμποδίζουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα λάβει χώρα όταν λήξει το ζήτημα του Ιράκ, ενώ τόνισε την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, η AOL Time Warner μελετά την προοπτική εξαγοράς του υπολοίπου μεριδίου, ύψους 50%, της Comedy Central που δεν της ανήκει. Η είδηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική που ακολουθεί τελευταία ο κολοσσός των media, ο οποίος πουλά τμήματα του ενεργητικού του προκειμένου να περικόψει το χρέος.

Απώλειες κοντά στο 2% κατέγραψε και η μετοχή της Applied Materials, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,66 δολάρια με πτώση 0,37%, ενώ αντίθετα 3E και ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 0,72% και 0,33% στα 13,95 και 6,12 δολάρια αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,7% στις 7843,11 μονάδες, ενώ ακολούθησε ο Nasdaq με απώλειες 0,09% στις 1295,51 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε 0,81% στις 829,21 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v