Δημοσιονομική πειθαρχία συνιστά ο Γκρίνσπαν

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα έρθει μόλις οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες έχουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι θα συμβεί στο Ιράκ, καθώς η αβεβαιότητα αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στις νέες επενδύσεις, τόνισε ο Γκρίνσπαν στην ομιλία του, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Δημοσιονομική πειθαρχία συνιστά ο Γκρίνσπαν
Την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία επεσήμανε στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, τονίζοντας ακόμη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει μόλις λήξει το ζήτημα του Ιράκ.

Η ένταση των γεωπολιτικών κινδύνων καθιστά την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας ιδιαίτερα δύσκολη, σχολίασε στην ομιλία του ο Γκρίνσπαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις λήξει το ζήτημα του Ιράκ, ”θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και η οικονομία θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, που αποτελεί και την πιο ισχυρή πιθανότητα”.

Εάν σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει ο Γκρίνσπαν, οι εταιρίες και οι καταναλωτές δεν αυξήσουν τις δαπάνες, τότε αναμφίβολα η μείωση των επιτοκίων θα κινηθεί ”υψηλότερα” στην ατζέντα. Εξάλλου, ο ίδιος σχολιάζει πως καθώς τα αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί αυτόματα μόλις ανακάμψει και η ζήτηση.

Επιπλέον, ως ”ενθαρρυντικό” σχολίασε το γεγονός της υποχώρησης της ανεργίας στο 5,7% τον Ιανουάριο, από το 6% που αποτελεί υψηλό οκτώ ετών.

Αντίθετα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα ύψους 690 δισ. δολαρίων του προέδρου Μπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v