Επανήλθε η σκιά του Bin Laden στη Wall

Αν και ο Α. Γκρίνσπαν είπε πως η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει, η φερόμενη (ηχητική) επανεμφάνιση του Bin Laden επανέφερε τους φόβους στη Wall. Σημαντική η άνοδος για το πετρέλαιο, αλλά και εκροές από το δολάριο, ενώ Παρίσι και Λονδίνο έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, καθώς δεν ”έπιασαν” την οπισθοχώρηση της Wall.

O κ. Greenspan μας είπε πως η οικονομία ναι μεν δεν ανακάμπτει, αλλά είναι στα πρόθυρα του να το κάνει.

Αδιάφορο κατά τους αμερικάνους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν να δώσουν πολύ μεγαλύτερη βάση στην ”επανεμφάνιση” του Bin Laden, έστω και υπό τη μορφή ηχητικού μηνύματος που ”αποδεικνύει” πως συναλλάσσεται με το καθεστώς της Βαγδάτης.

Με άλλα λόγια, μέρες που είναι, η σκιά του πολέμου είναι αυτή που καθορίζει τον βαθμό της... ηλιοφάνειας στις αγορές.

Πάντως, η Ευρώπη μια χαρά τα πήγε, καθώς ”πίστεψε” στην αντίδραση των αμερικανικών αγορών. Κάτι το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλό της ημέρας για Dow και Nasdaq, κάτι η προσδοκία ότι ο Dow θα ξαναδοκιμάσει τις 8.000 μονάδες, κάτι η κατάσταση υπερπώλησης, δεν χρειάστηκε και πολύ για να κλείσουν CAC και FTSE-100 με κέρδη μεγαλύτερα του 2,5%, με τη BP μεγάλη κερδισμένη στη Βρετανία.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 7922,85 μονάδες με κέρδη 0,03%, ενώ και ο S&P σημειώνει οριακά κέρδη 0,09% στις 836,73 μονάδες. Ο Nasdaq κυμαίνεται στις 1305,38 μονάδες με κέρδη 0,67%.

Όσο για τον Dax, βρέθηκε κι αυτός στο +3% πρωτού τον ”πάρει” η διόρθωση της Αμερικής, αλλά κι αυτός φαίνεται ιδιαιτέρως απρόθυμος, για σήμερα έστω, να επαναπροσεγγίσει τις 2.600 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, η πιο ενδιαφέρουσα κίνηση της ημέρας έρχεται από την αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ βρέθηκε στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, και δη στα 1,0665 δολάρια, σημείο όπου η... παρέμβαση Μπιν Λάντεν οδήγησε σε ραγδαίες και βίαιες εκροές από το δολάριο, με το ευρώ να σταθεροποιείται εκ νέου πάνω από την περιοχή των 1,0730 δολαρίων.

Φυσιολογική και η μετακύλιση προς το χρυσό και το ασήμι, χωρίς όμως ιδιαίτερες εξάρσεις, αφού το trading δεν φαίνεται να αποδίδει με τα hedge funds να ελλοχεύουν. Πάντως, οι διακυμάνσεις επιτρέπουν έντονες κινήσεις και γρήγορα κέρδη, τα οποία προς το παρόν τουλάχιστον εντείνουν το ενδιαφέρον...

Υ.Γ. Όσοι πιστεύετε ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ρίχνουν λεφτά στην αγορά, για ρίξτε μια ματιά στη πορεία του γερμανικού κρατικού ομολόγου, ή καλύτερα του ΣΜΕ επί αυτού. 114.98 το χαμηλό, 115,8 το υψηλό, και κλείσιμο κάπου στη... μέση. Με άλλα λόγια, ακόμα κι όταν ανέβαινε ο Dax, το έξυπνο χρήμα έσπευδε να θωρακιστεί.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v