ΟΗΕ: Διχάζει η πίστωση χρόνου που ζήτησε ο Μπλιξ

Στην παροχή ή μη της πίστωσης χρόνου που ζήτησε ο Χ. Μπλιξ έχουν επικεντρώσει τα επιχειρήματά τους τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. ΗΠΑ και Αγγλία ζητούν άμεση επέμβαση στο Ιράκ, ενώ Γαλλία, Κίνα και Ρωσία ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος.

ΟΗΕ: Διχάζει η πίστωση χρόνου που ζήτησε ο Μπλιξ
Στην πίστωση χρόνου, την οποία έκρινε απαραίτητη ο Χ. Μπλιξ ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες στο Ιράκ, επικεντρώνεται η διχογνωμία που προκύπτει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις χώρες να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

ΗΠΑ και Μ. Βρετανία ακολουθούν σκληρότερη στάση και διαφωνούν με την πρόταση για πίστωση χρόνου, επιδιώκοντας ένα ψήφισμα το οποίο θα προκρίνει άμεσα, τη στρατιωτική λύση.

Μάλιστα με περίπου ταυτόσημες δηλώσεις τους οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας αναρωτήθηκαν πόσο καιρό ακόμα θα ”περιγελά” την διεθνή κοινότητα ο Σ. Χουσείν.

Αντίθετα, οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας τόνισαν την αναγκαιότητα να δοθεί περαιτερω χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε μάλιστα, ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δεν πιστοποιούν ενοχή κατά του Σαντάμ Χουσείν και δεν δικαιώνουν καμία στρατιωτική παρέμβαση.

Νωρίτερα, ενεργότερη συνεργασία από το Ιρακινό καθεστώς ζήτησε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χ. Μπλιξ, στην κατάθεση της εκθέσεως για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να περατωθούν οι έρευνες των επιθεωρητών, αν και, όπως τόνισε, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 έως τώρα.

Σημαντική θεωρείται η επισήμανση Μπλιξ ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τον Χ. Μπλιξ, οι δορυφορικές φωτογραφίες που παρουσίασε ο Κ. Πάουελ την περασμένη εβδομάδα, ως απόδειξη ενοχής του Ιράκ, πιθανόν να μην αναφέρονται σε ”απαγορευμένα υλικά”, όπως επισήμανε.

Στην εισαγωγή του πραγματοποίησε ακόμα έναν απολογισμό του έργου των επιθεωρητών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι Ιρακινοί δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τις τοποθεσίες όπου θα ερευνηθούν.

Στο μεταξύ, ο Σ. Χουσεϊν ανακοίνωσε σήμερα πως με Προεδρικό Διάταγμα απαγόρευσε τα όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα του, κίνηση που αρνούνταν να κάνει έως τώρα, αν και είχε απαιτηθεί από τον ΟΗΕ με βάση το ψήφισμα 1441.

Διεθνείς αναλυτές είχαν τονίσει, πάντως, ότι ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα στα οποία θα καταφύγουν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, ώστε να δηλώσουν πως δεν ικανοποιήθηκαν, είναι η έλλειψη συνεργασίας από τον Σ. Χουσεϊν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v