Οπισθοχωρεί η Wall, γλιστράει ο Dax

Αδυναμία συντήρησης του ανοδικού momentum των δύο τελευταίων συνεδριάσεων φανερώνει η αμερικανική αγορά, ενώ δυσάρεστα εξέπληξαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως με την ευκολία με την οποία επιδόθηκαν σήμερα σε έντονα πτωτική τάση.

Πολύ καλά έκαναν κατά το πώς φαίνεται χθες οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά, και δεν αφομοίωναν τις έντονα ανοδικές διαθέσεις των αμερικανικών δεικτών, αναμένοντας προφανώς τη διόρθωση τους σήμερα και την αδυναμία συντήρησης του ανοδικού momentum.

Ωστόσο, στον ίδιο βαθμό, εκπλήσσει δυσάρεστα η ευκολία με την οποία τόσο ο Dax όσο και ο CAC επιδίδονται και επιδόθηκαν σε μια έντονα πτωτική κίνηση, με τον πρώτο να κινείται πλέον σταθερά με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, ενώ CAC και FTSE-100 ”τερμάτισαν” τη συνεδρίαση τους με απώλειες 2,7% και 1,91% αντίστοιχα.

Μικρότερες οι απώλειες στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,67% στις 7987,65 μονάδες, τον S&P να διαμορφώνεται στις 845,80 μονάδες με πτώση 0,63% ενώ και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,78% στις 1336,00 μονάδες.

Σε συνδυασμό με την νέα μεταστροφή των επενδυτών σε χρυσό και ασήμι, στον απόηχο μιας ομολογουμένως αρκετά οξείας πτώσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθίσταται προφανές πως η αβεβαιότητα – η οποία εκδηλώνεται σταθερά με επίκεντρο τη πολιτική σκηνή – κυριεύει εκ νέου και επηρεάζει τις αγορές, οδηγώντας σε συνωστισμό στη θύρα εξόδου, και εγκατάλειψη των long θέσεων από όσους έβγαλαν ικανοποιητικά κέρδη το τελευταίο τριήμερο.

Πάντως, η Ευρώπη μοιάζει εξαιρετικά ευάλωτη στα... φτερνίσματα της Αμερικής, με τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία να είναι όντως απογοητευτικά, με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε τροχιά ύφεσης.

Η αποστροφή από τις κινητές αξίες δημιουργεί φυσικά ζήτηση για το ευρώ, με αναρρίχηση της ισοτιμίας από τα 1,0665 σεντ στα 1,0740 σεντ, το οποίο εξακολουθεί να φαντάζει ως safe-haven για τους απανταχού επενδυτές, ενώ χρυσός (+4,5 δολάρια ανά ουγγιά) και ασήμι (+4 σεντς) ακολουθούν την κίνηση κατά πόδας. Χαμηλό δολάριο, υψηλά πολύτιμα μέταλλα.

Κι αύριο μέρα είναι. Πτώσης, ανόδου, ποιος ξέρει. Και κυρίως, πώς μπορεί να ξέρει...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v