Εκπλήσσουν δυσάρεστα τα macro από ΗΠΑ

Απρόσμενα αρνητικά είναι τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν προσυνεδριακά. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υπερέβησαν το όριο των 400.000, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 44,2 δισ. δολ., ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο 13 ετών. Περιορίζουν την άνοδο τα futures στη Wall.

Εκπλήσσουν δυσάρεστα τα macro από ΗΠΑ
Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με τα επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται πάνω από τις 400.000, το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται και τον δείκτη τιμών παραγωγού να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο 13 ετών.

Μέχρι τώρα, οι δυσμενείς μακροοικονομικές ειδήσεις δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τη θετική εικόνα των futures, αν και η ορμή τους -ειδικά στα συμβόλαια του δείκτη S&P- περιορίστηκε.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στις 402.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τις 381.000 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στις 385.000.

Αναλυτές σχολιάζουν πως ύστερα και από τα σημερινά στοιχεία, προκύπτει πως η μείωση του δείκτη της ανεργίας τον Ιανουάριο στο 5,7% θα είναι πρόσκαιρη.

Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε απροσδόκητα στα 44,2 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο, που αποτελεί επίπεδο-ρεκόρ, σε σχέση με τα 40 δισ. δολάρια του Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι πως για το σύνολο του 2002 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 435,2 δισ. δολάρια και αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Άλλωστε, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,6%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του πετρελαϊκού κόστους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1990, όπου το ποσοστό της ανόδου διαμορφωνόταν στο 1,9%. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν να υποχωρήσει για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η αύξηση στον δομικό δείκτη είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 1998, στοιχείο που υποδηλώνει ότι αρκετές εταιρίες ”βρήκαν χώρο” να αυξήσουν τις τιμές εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού και μείωσης της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v