ΗΠΑ: Αμετάβλητος στο 0,3% ο πληθωρισμός

Αύξηση κατά 0,3% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας ελαφρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αύξηση 0,2%, ενώ έμεινε αμετάβλητος έναντι του Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος στο 0,3% ο πληθωρισμός
Αύξηση κατά 0,3% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας ελαφρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αύξηση 0,2%, ενώ έναντι του προηγούμενου μήνα δεν παρουσίασε μεταβολή (στο 0,3%).

Η υψηλότερη των προβλέψεων αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάστηκε, ιδιαίτερα για πετρέλαιο θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύθηκαν κατά 8,6% τον Ιανουάριο, μέγεθος που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2000. Η εξέλιξη έχει ήδη αποδοθεί στην κακοκαιρία που έπληξε πρπόσφατα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Παράλληλα, με ρυθμό της τάξεως του 0,1% έτρεξε ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και των καυσίμων) Ιανουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v