Στο ”κόκκινο” έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street

Παρά την ”ασπίδα” που δημιούργησαν οι μετοχές του κλάδου των επεξεργαστών, ο Nasdaq δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, ενώ Dow Jones και S&P υποχώρησαν υπό την πίεση των αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα κέρδη των εταιριών του κλάδου των επεξεργαστών δεν κατόρθωσαν τελικά να κρατήσουν στο συν το Nasdaq, ενώ Dow και S&P υποχώρησαν υπό τις πιέσεις των αρνητικών macro.

Όσον αφορά στα macro, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων εργασίας στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν στις 402.000, υπερβαίνοντας το όριο των 400.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 385.000.

Εξάλλου, το εμπορικό έλλειμμα του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ της τάξης των 44,2 δισ. δολαρίων, στοιχείο που αυξάνει την πιθανότητα αρνητικής αναθεώρησης του ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών, αυξανόμενος κατά 1,6%.

Όσον αφορά στο δείκτη βιομηχανίας της Φιλαδέλφεια, υποχώρησε στο 2,3 το Φεβρουάριο από το 11,2 του Ιανουαρίου. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη πτώση, οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το μηδέν υποδηλώνει ανάπτυξη, επομένως δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την αγορά.

Τα κέρδη στον κλάδο των επεξεργαστών και των τηλεπικοινωνιών περιόρισαν τις απώλειες στο Nasdaq. Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Nextel, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους, τα οποία αυξήθηκαν στα 21 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημίες του 2001.

Αντίθετα, απώλειες σημείωσε η μετοχή της Biogen, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές δεν συναίνεσαν στην έγκριση ενός φαρμάκου της, που είχε λάβει το ”πράσινο φως” από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές.

Όσον αφορά στον κλάδο των εταιριών λιανικής, η JC Penney ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου ανήλθαν στο ποσό των 68 σεντς ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις κατά 2 σεντς. Ωστόσο προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου δεν θα κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της DaimlerChrysler, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο τέταρτο τρίμηνο, εκτιμώντας παράλληλα περαιτέρω αύξηση κερδών αυτό το έτος, εάν παραμείνουν ως έχουν οι οικονομικές συνθήκες.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,67 δολάρια με κέρδη 0,75% ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ υποχώρησε 0,99% στα 5,99 δολάρια και η 3E στα 14,89 δολάρια με πτώση 0,73%.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,07% στις 7914,96 μονάδες, ενώ και ο S&P υποχώρησε στις 837,10 μονάδες με απώλειες 0,95%. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,23% στις 1331,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v