Αβεβαιότητα - ρευστοποιήσεις πιέζουν τη Wall

Τα κέρδη της Παρασκευής φαίνεται να ρευστοποιούν οι επενδυτές στη Wall, αφού τα νέα του Σαββατοκύριακου δεν επέτρεψαν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο χρυσός και το ασήμι, την ίδια ημέρα όπου οι δηλώσεις Ντουίζενμπεργκ για μείωση των επιτοκίων πίεσαν τις ευρωαγορές.

Νύχτα... ήθελαν να φύγουν οι επενδεδυμένοι στις αμερικανικές αγορές, μετά τα άκρως εντυπωσιακά κέρδη της Παρασκευής, κέρδη που πλέον κατατάσσονται στη γνωστή κίνηση-εκτόνωση που είθισται να πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, και που ακολουθείται από μαζικές ρευστοποιήσεις κάθε Δευτέρα. Όταν δηλαδή, τα νέα του Σαββατοκύριακου δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

Αυτή τη φορά, το καπελάκι της... πτώσης το φόρεσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Β. Ντούιζεμπεργκ, ο οποίος με λίγα λόγια, αλλά πλήρως κατανοητά, ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για σημαντική μείωση των επιτοκίων από μέρους της ΕΚΤ, στη προσπάθεια αποτροπής της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

Οι Ευρωαγορές το πρωί δεν πολυκατάλαβαν αυτό που τους είπε ο κ. Ντούιζεμπεργκ, προς το απόγευμα όμως, και με τις αγορές ομολόγων να βρίσκονται σε κατάσταση ράλι από το πρωί, μάλλον αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, με συνέπεια οι Ευρωαγορές να δεχθούν εντονότατες πιέσεις, με CAC και DAX να υποχωρούν σε ποσοστό 1,9% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ ο FTSE-100 ευνοήθηκε από τη νέα άνοδο του πετρελαίου, με τις απώλειες του να περιορίζονται στο 0,7%.

Πάντως, στις αγορές εμπορευμάτων γίνεται το ”έλα να δεις”, με το χρυσό να καταγράφει κέρδη 6 δολαρίων ανά ουγκιά, το ασήμι να ενισχύεται και το ευρώ, στην αγορά συναλλάγματος, να μην ξέρει που να πάει.

Κι αυτό γιατί θεωρητικά θα έπρεπε να υποχωρεί – απόρροια της επερχόμενης μείωσης των επιτοκίων και της άμβλυνσης του spread με τα αντίστοιχα αμερικανικά – στον ίδιο βαθμό όμως το σύννεφο του πολέμου που πλανάται πάνω από τη Μέση Ανατολή δημιουργεί τάσεις αποστροφής από το δολάριο, με συνέπεια το ευρώ να επαναπροσεγγίζει την ισοτιμία των 1,08 δολαρίων.

Στις 7.886 μονάδες κινείται ο Dow (-1,67%), ενώ στις 1.331 μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq, σημειώνοντας απώλειες κατά 1,31%.

Εξάλλου, στις 835 μονάδες βρίσκεται ο S&P 500, (-1,49%).

Θα εστιαστούμε σε δύο πράγματα, επειδή η κατάσταση σηκώνει πολύ θεωρία: Το πρώτο εξ΄ αυτών αφορά σε έκθεση της Morgan Stanley που κυκλοφόρησε το απόγευμα, με τίτλο ”Κίνδυνος Ύφεσης: Επίκειται επιθετική μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ”.

Οι αναλυτές του οίκου, με πολύ απλά λόγια, εξηγούν γιατί η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μειώνοντας όμως τα επιτόκια, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες, πλήττοντας βραχυχρόνια τη κερδοφορία τους. Η Γερμανία δε, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης και αντιμετωπίζει άμεσα το φάσμα του αποπληθωρισμού, ουδείς ξέρει πως θα αντεπεξέλθει.

Το δεύτερο αφορά στη κατάσταση στην αγορά ομολόγων και ΣΜΕ επί επιτοκίων. Οι τιμές των Euribor διαπραγματεύονται σε Μάρτη, Ιούνη και Σεπτέμβριο με 100% τιμολογημένο (100% priced-in) μειώσεις επιτοκίων της τάξης του 0,75%. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα είναι σοβαρότατο.

Καμία αγορά, ΠΟΤΕ, δεν έχει κινηθεί ανοδικά, σε τέτοιο περιβάλλον.

ΥΓ. Η μείωση επιτοκίων – προσωπική εκτίμηση – θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο τάφο της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Και με τη βούλα, θα είναι μη ανταγωνιστικές, ενώ η Ελλάδα θα εισέλθει σε περίοδο τοπικού υπερπληθωρισμού. Αυτά, για όσους επενδύουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v