Αλλαγή ηγεσίας στην BoJ

Τον Τοσιχίκο Φουκούι κατονόμασε η ιαπωνική κυβέρνηση ως τον νέο διοικητή της τράπεζας της Ιαπωνίας, απογοητεύοντας εν μέρει όσους επιθυμούσαν δραστικές αλλαγές στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς το νέο στέλεχος θεωρείται ”συντηρητικό”.

Αλλαγή ηγεσίας στην BoJ
Τον Τοσιχίκο Φουκούι κατονόμασε η ιαπωνική κυβέρνηση ως νέο διοικητή της τράπεζας της Ιαπωνίας, απογοητεύοντας εν μέρει όσους επιθυμούσαν δραστικές αλλαγές στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς θεωρείται συντηρητικός.

Ωστόσο, οι δύο υποδιοικητές που θεωρούνται ότι ανήκουν στους μεταρρυθμιστές αναμένεται να εξισορροπήσουν την επιλογή Φουκούι. Ιδιαίτερα ο Καζουμάσα Αϊβάτα, που προέρχεται από το υπουργικό συμβούλιο και είναι γνωστός για τις αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές που υποστηρίζει. Ο έτερος υποδιοικητής είναι ο πρώην υπουργός οικονομικών, Τοσίρο Μούτο.

Ο Φουκούι θα αναλάβει στην θέση του Μασάρο Χαγιαμί, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει στις 19 Μαρτίου. Τον διορισμό των τριών νέων στελεχών της τράπεζας θα πρέπει να εγκρίνει το Κοινοβούλιο.

Η επιλογή των δύο υποδιοικητών δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης θα είναι πιο ομαλή και ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι υπέρ μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, θα έχει περισσότερη επιρροή στην κεντρική τράπεζα.

Οι υπέρμαχοι μιας πιο επιθετικής πολιτικής ζητούν να ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως η αύξηση σε ένα ποσοστό του πληθωρισμού, εξαναγκάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τράπεζα της Ιαπωνίας να οδηγήσει σε εσκεμμένη άνοδο τις τιμές, κάτι που οι διαφωνούντες ισχυρίζονται ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ο Φουκούι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο θέσπισης στόχων για τον πληθωρισμό, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v