Έλλειψη... εμπιστοσύνης στη Wall (update)

Κλίμα έντονων ρευστοποιήσεων δημιούργησε στη Wall Street η βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλό εννέα ετών, εξαιτίας των ανησυχιών για τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και της έλλειψης θέσεων εργασίας. Υψηλότερα των εκτιμήσεων οι μεταπωλήσεις κατοικιών.

Ακόμη πιο δυσμενές έγινε το κλίμα στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο των εννέα ετών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, εξαιτίας των ανησυχιών για τον πόλεμο και της έλλειψης θέσεων εργασίας.

Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη αρνητική για την αμερικανική αγορά ύστερα από την εκτόξευση ενός πυραύλου μεσαίου–μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι ακόμη και αν λήξει το ζήτημα του Ιράκ, θα υπάρχουν πάντα προβλήματα για να απασχολούν τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσσεϊν δήλωσε στο CBS ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει πυραύλους που πιθανόν να ανακαλύψουν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεν θεωρεί ότι παραβιάζει τους κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 64 το Φεβρουάριο ύστερα από το 79 του Ιανουαρίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 77. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 1993.

Αντίθετα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών για το μήνα Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν στα 6,09 εκατ. τον Ιανουάριο έναντι των 5,86 εκατ. του προηγουμένου μήνα, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση στα 5 εκατ.

Υψηλότερα κινούνται οι μετοχές της Home Depot, της μεγαλύτερης εταιρίας ειδών νοικοκυριού παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου, τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις διαγράφουν οι μετοχές της Hewlett-Packard, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου χρήσης, τα οποία εκτιμώνται στα 28 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 23 σεντς του προηγουμένου έτους.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7721,54 μονάδες με απώλειες 1,74% ενώ και ο S&P υποχωρεί περί το 1,68% στις 818,58 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,91% στις 1297,58 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v