Υπό το βάρος των τρομοφόβων ”λύγισε” η Wall

Οι ”γεωπολιτικές ανησυχίες” αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα ολόκληρης της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, δημιουργώντας πιέσεις στους δείκτες και παραμερίζοντας τα λιγοστά εταιρικά νέα. Στα 36,6 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του αργού.

Οι ”γεωπολιτικές ανησυχίες” αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα ολόκληρης της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, δημιουργώντας πιέσεις στους δείκτες και παραμερίζοντας τα λιγοστά εταιρικά νέα.

Ιδιαίτερα αρνητικά βάρυνε προς το τέλος της συνεδρίασης η ”είδηση” ότι οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία θα επιδιώξουν ένα νέο ψήφισμα κατά του Ιράκ στο οποίο θα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Σ. Χουσείν δεν συνεργάζεται όπως πρέπει με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ θα προκρίνεται μια πολεμική λύση.

Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ”ως αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο” την παραπάνω κίνηση, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία είναι έτοιμες να προχωρήσουν και μόνες τους αν χρειαστεί.

Κρίσιμη ημέρα θεωρείται επίσης το Σάββατο (01/03) αφού τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει το τελεσίγραφο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, για την καταστρoφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2.

Στα εταιρικά νέα, οι εταιρίες λιανικής αποτέλεσαν μερικές από τις ”λίγες” επιχειρήσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, με τους τίτλους της Lowe’s να καταγράφουν κέρδη, ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε το δ΄ δημοσιονομικό τρίμηνο.

Αντίθετα, πτωτικά κινείται η ανταγωνίστρια Home Depot, αφού θεωρείται ότι χάνει μερίδιο αγοράς από την Lowe’s.

Πάντως, στις αγορές εμπορευμάτων γίνεται το ”έλα να δεις”, με το χρυσό να καταγράφει κέρδη 6 δολαρίων ανά ουγκιά, το ασήμι να ενισχύεται και το ευρώ, στην αγορά συναλλάγματος, να μην ξέρει που να πάει.

Κι αυτό γιατί θεωρητικά θα έπρεπε να υποχωρεί – απόρροια της επερχόμενης μείωσης των επιτοκίων και της άμβλυνσης του spread με τα αντίστοιχα αμερικανικά – στον ίδιο βαθμό όμως το σύννεφο του πολέμου που πλανάται πάνω από τη Μέση Ανατολή δημιουργεί τάσεις αποστροφής από το δολάριο, με συνέπεια το ευρώ να επαναπροσεγγίζει την ισοτιμία των 1,08 δολαρίων.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί έκθεση της Morgan Stanley με τίτλο ”Κίνδυνος Ύφεσης: Επίκειται επιθετική μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ”.

Οι αναλυτές του οίκου, με πολύ απλά λόγια, εξηγούν γιατί η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις 7.858 μονάδες ”έκλεισε” ο δείκτης Dow (-1,99%), ενώ στις 1.322 μονάδες κινήθηκε ο Nasdaq (-1,98%).

Εξάλλου, πτώση κατά 1,84% σημείωσε ο S&P 500, στις 832 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τόσο το δικαίωμα της Εθνικής όσο και της 3Ε παρέμειναν αμετάβλητα, στα 2,65 και 14,89 δολάρια αντίστοιχα, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,67%, στα 5,90 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v