MS: Ετοιμάζουν επιθετική κίνηση ΕΚΤ- ΒοΕ! (update)

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2002 και το 2003 η Morgan Stanley (24/2). Εξάλλου, σε ξεχωριστή έκθεσή της με ίδια ημερομηνία για την ευρωζώνη, επισημαίνει τον ”κίνδυνο ύφεσης”, ο οποίος ίσως οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ και BoE.

MS: Ετοιμάζουν επιθετική κίνηση ΕΚΤ- ΒοΕ! (update)
”Επανεξετάζοντας τον κόσμο” θα μπορούσε να είναι η μετάφραση της επικεφαλίδας έκθεσης της Morgan Stanley (”Rethinking the world”, 24/2), στην οποία περιέχονται οι εκτιμήσεις του οίκου για την παγκόσμια οικονομία, μέσα από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο οίκος αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,5% από 2,9% για το 2003 και στο 3,8% από 4% για το 2002, όπως επισημαίνεται, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και του υφέρποντος πολέμου.

Στην ίδια έκθεση η Morgan αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για τη δυνητική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά το τρέχον έτος, από το 5,2% στο 15,6%, εντοπίζοντας ως άξονες των εξελίξεων διαφορετικές γεωπολιτικές εντάσεις: Ευρώπη-ΗΠΑ, Σαντάμ, Κορέα και Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Οι εκτιμήσεις όμως του οίκου δεν περιέχουν μόνο απαισιόδοξα σενάρια, καθώς ”δεν πρέπει να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη - ειδικά αν η έκβαση του πολέμου είναι θετική, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν, οι χρηματιστηριακές αγορές επιδοθούν σε ράλι και η εμπιστοσύνη αποκατασταθεί”.

Εξάλλου, η Morgan Stanley, σε ξεχωριστή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ίδια ημερομηνία, επισημαίνει τον κίνδυνο να περιπέσει σε κατάσταση ύφεσης η περιοχή της ευρωζώνης, προβλέποντας παράλληλα μείωση των επιτοκίων, τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Μorgan Stanley υποστηρίζει ότι μια σειρά πολιτικών και οικονομικών δεδομένων θα οδηγήσει τα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα να περικόψουν ”επιθετικά”, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, τα επιτόκια.

Κατ’ αρχήν η Morgan Stanley προβλέπει ένα σύντομο πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος θα εκτινάξει την τιμή του ”μαύρου χρυσού” στα 40 δολ. ανά βαρέλι το β΄ τρίμηνο του 2003, εκτιμώντας παράλληλα πως στο γ΄ τρίμηνο οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 24 δολ. ανά βαρέλι.

Οι αυξημένες τιμές των πετρελαίων, το ακριβό ευρώ και η συνακόλουθη μείωση των εξαγωγών οδηγούν τη Morgan Stanley να περικόψει κατά 0,4% τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2003, στο 0,8%.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα πολλών κρατών, ενώ οι αποδόσεις των αξιόγραφων δεκαετούς διάρκειας θα υποχωρήσουν κάτω από τα ιστορικά χαμηλά του 3,6% (1999), αφού οι επενδυτές θα αναζητήσουν καταφύγιο στις αγορές αξιόγραφων.

Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα περικόψει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, στο 1,75%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v