WSJ: Και η Morgan Stanley στο στόχαστρο της SEC

Την Morgan Stanley περιέλαβε στις έρευνες της η SEC, καθώς πιθανολογείται ότι ο οίκος, κατά τη διάρκεια δημόσιων εγγραφών, προτιμούσε για τη διάθεση νέων τίτλων τους επενδυτές που δεσμεύονταν ότι θα προχωρήσουν στην αγορά επιπλέον μετοχών μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

WSJ: Και η Morgan Stanley στο στόχαστρο της SEC
Την Morgan Stanley περιέλαβε στις έρευνες που πραγματοποιεί η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, SEC.

Η έρευνα αφορά την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιων εγγραφών, καθώς πιθανολογείται ότι ο οίκος έδειξε προτίμηση σε εκείνους τους επενδυτές που δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην αγορά επιπλέον μετοχών με την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η SEC ερευνά 55 εταιρίες που ανέλαβαν την πραγματοποίηση δημόσιων εγγραφών κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών και 307 εταιρίες που προχώρησαν σε δημόσιες εγγραφές.

Σε περίπτωση που στις δημοφιλείς δημόσιες εγγραφές είχαν το προβάδισμα μεγάλες εταιρίες με την πρόθεση να προχωρήσουν στην αγορά επιπλέον μετοχών, αυτό, αναφέρεται, θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον ζήτησης για τις μετοχές αυτές, με συνεπόμεενη αύξηση της τιμής τους.

Ήδη, περί τις δώδεκα εταιρίες έχουν συμφωνήσει στην καταβολή περισσότερων από 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να συμβιβαστούν σχετικά με κατηγορίες περί παραπλανητικών εκθέσεων των αναλυτών για ορισμένες επιχειρήσεις, από τις οποίες ο ομόσταυλος τομέας της επενδυτικής τραπεζικής προσπαθούσε να κερδίσει συμφωνίες.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί κατάχρηση εξουσιών από τους χρηματοοικονομικούς οίκους, η επιβολή κυρώσεων σε ανάλογες περιπτώσεις θα προστατεύσει την ευάλωτη χρηματιστηριακή αγορά από προσπάθειες χειραγώγησής της, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v