”Ξεχνούν” τις ανησυχίες οι διεθνείς αγορές

Σε θετικό επίπεδο συνεχίζουν να κινούνται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχοντας ωστόσο απωλέσει το σημαντικότερο μέρος των κερδών που κατέγραφαν με την προσδοκία ότι υποβαθμίζεται ο κίνδυνος που διατρέχει η χώρα έναντι τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε θετικό έδαφος συνεχίζουν να βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες έχοντας ωστόσο περιορίσει σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφαν ύστερα με την προσδοκία υποβάθμισης του επιπέδου ετοιμότητας της χώρας σε ”κίτρινο” από ”πορτοκαλί” (orange alert), έναντι τρομοκρατικού χτυπήματος.

Θετικά επιδρούν στην αγορά και τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι εκτιμήσεων για 1%. Αντίθετα, αρνητικά ήταν τα στοιχεία τόσο για τις πωλήσεις νέων κατοικιών όσο και για τα επιδόματα ανεργίας, καθώς σημειώθηκε πτώση 15,1% και αύξηση στις 417.000 αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πόλεμο εξακολουθούν να υφίστανται, τη στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο αγγίζει τα 40 δολάρια το βαρέλι (39,65). Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, έκανε λόγο για ένα ”δημοκρατικό και ειρηνικό Ιράκ”, χωρίς τον Σαντάμ.

Ο Μπους τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στη Βαγδάτη, θα αποτελούσε ένα ”παράδειγμα έμπνευσης” και για τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά στελέχη δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε προς τους κατοίκους της να προετοιμαστούν για μια μεγάλη επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έθεσε εκ νέου σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα 5 megawatt.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 863,28 μονάδες με κέρδη 0,73%, ενώ ακολουθεί και ο Nasdaq με άνοδο 1,32% στις 1320,87 μονάδες. Ο S&P κερδίζει 0,97% στις 835,60 μονάδες.

Στην Ευρώπη, πτωτικά κατά 0,69% κινείται ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ αντίθετα, ο DAX κερδίζει 1,98% στις 2498,62 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 2,28% στις 2719,09 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v