Τεχνολογικοί και γεωπολιτικοί λόγοι πίεσαν τη Wall

Η αμερικανική αγορά για άλλη μια φορά δεν κατόρθωσε να βρει στήριγμα και να ξεπεράσει τις γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και τις αρνητικές ειδήσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, κλείνοντας άλλη μια συνεδρίαση με σχετικά υψηλές απώλειες.

Πρόσκαιρη αποδείχτηκε ότι ήταν η χθεσινή ανοδική πορεία για την αμερικανική αγορά, καθώς για άλλη μια συνεδρίαση ”βυθίστηκε” εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στο Ιράκ, αλλά και αρνητικών τεχνολογικών εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με αναφορά του γερμανικού περιοδικού Die Welt, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες περαιτέρω εργασιών στο Ιράκ, ακόμη και με την πλήρη υποστήριξη της Βαγδάτης.

Επιπλέον, οι έστω και ελάχιστες ελπίδες για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, φαίνεται πλέον να εκλείπουν, ύστερα από την κατηγορηματική άρνηση του Σαντάμ Χουσσεϊν με δηλώσεις του στο CBS, σχετικά με πιθανή αυτοεξορία του.

Εξάλλου, ισχυρό πλήγμα δέχτηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές της Hewlett-Packard να υποχωρούν πάνω από το 10%, καθώς η εταιρία αν και ανακοίνωσε κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, οι πωλήσεις για την ίδια περίοδο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, ενώ παράλληλα προειδοποίησε και για τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου.

Ακόμη, ο CEO της Dell, Μάικλ Ντελ, σε τεχνολογικό συνέδριο της Goldman Sachs, εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών δαπανών, ακόμη και ύστερα από την επίλυση του ζητήματος του Ιράκ.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,47 δολάρια με πτώση 1,59% ενώ η 3Ε σημείωσε πτώση 2,07% στα 14,69 δολάρια. Ο ΟΤΕ σημείωσε υψηλές απώλειες κατά 26,28% στα 5,75 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 7806,98 μονάδες με πτώση 1,30% ενώ ακολούθησε ο S&P με απώλειες 1,31% στις 827,55 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,90% στις 1303,67 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v