”Άντεξε” το ράλι στη Wall

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές ωθούμενες από την προσδοκία ότι θα υποβιβαστεί το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας έναντι πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος, περιορίζοντας ωστόσο μερικώς τα κέρδη τους στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Με κέρδη ουσίας έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές ύστερα από τις προσδοκίες για υποβιβασμό του επιπέδου ετοιμότητας της χώρας έναντι τρομοκρατικού χτυπήματος, μένοντας ωστόσο μακριά από τα προηγούμενα υψηλά ποσοστά.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι με την ισχύουσα κατάσταση, η αγορά είναι ”εγκλωβισμένη” στις γεωπολιτικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η ανοδική τάση δεν πρόκειται να διατηρηθεί εάν δεν λήξει το ζήτημα του Ιράκ.

Εξάλλου, το ανοδικό κλίμα συντήρησαν και τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 3,3% τον Ιανουάριο, σε σχέση με την πτώση κατά 0,2% του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν της τάξης του 1%.

Αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, κυβερνητικά στελέχη υποβάθμισαν το επίπεδο απειλής της χώρας από τρομοκρατικό χτύπημα σε yellow από orange, ενισχύοντας έτσι την αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών.

Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως, καθώς σύμφωνα με αναφορά του BBC, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ σχεδιάζει να αναφέρει ότι οι επιθεωρήσεις σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ έχουν πλέον περιορισμένα αποτελέσματα.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, έκανε λόγο για ένα ”δημοκρατικό και ειρηνικό Ιράκ”, χωρίς τον Σαντάμ.

Ο Μπους τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στη Βαγδάτη, θα αποτελούσε ένα ”παράδειγμα έμπνευσης” και για τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά στελέχη δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε προς τους κατοίκους της να προετοιμαστούν για μια μεγάλη επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έθεσε εκ νέου σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα 5 megawatt.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία εκτός των παραγγελιών για διαρκή αγαθά, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε στις 417.000 από το προηγούμενο επίπεδο των 402.000, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 390.000. Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν δραματικά κατά 15,1% τον Ιανουάριο.

Στα 2,47 δολάρια διαμορφώθηκε η Εθνική, στα 5,79 δολάρια ο ΟΤΕ ενώ στα 14,69 δολάρια κινήθηκε η 3Ε, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 7884,99 μονάδες με κέρδη 1%, ενώ ακολούθησε ο S&P με άνοδο κατά 1,18% στις 837,28 μονάδες. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1323,96 μονάδες με κέρδη 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v