Καμπανάκι Γκρίνσπαν για τη γήρανση του πληθυσμού

Η γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού θα προκαλέσει ”επίφοβες προκλήσεις” στην οικονομία και θα αναγκάσει το Κογκρέσο να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ομοσπονδιακών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν.

Καμπανάκι Γκρίνσπαν για τη γήρανση του πληθυσμού
Η γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού θα προκαλέσει ”επίφοβες προκλήσεις” στην οικονομία και θα αναγκάσει το Κογκρέσο να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ομοσπονδιακών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για την γήρανση του πληθυσμού.

Καθώς η γενιά του baby boom γερνά, όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 οπότε σημειώθηκε έκρηξη των γεννήσεων, ο αριθμός των ατόμων που συνταξιοδοτούνται αυξάνεται ταχύτερα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να ασκούνται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις στην οικονομία.

”Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αναπόφευκτα να προχωρήσει σε πολλές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά της προγράμματα”, δήλωσε ο Άλαν Γκρίνσπαν.

Η πληρωμή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό, καθιστώντας μη βιώσιμα τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων μεταναστών, περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας και τα έσοδα για την χρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων για τα προγράμματα αυτά, εκτιμά ο Αλαν Γκρίνσπαν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι, να μειωθούν οι παροχές και να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, ενώ ο πρόεδρος της Fed πρότεινε την ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της εισροής μεταναστών στη χώρα, κάτι που θεωρεί ως ”ισχυρό αντίδοτο” για την βραδεία ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v