ΗΠΑ: Θετικά τα macro για ΑΕΠ, Μίσιγκαν και PMI

Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα macro στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, και κάνουν λόγο για αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο στο 1,4%, καθώς και στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν αλλά και στον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI) του Σικάγο.

ΗΠΑ: Θετικά τα macro για ΑΕΠ, Μίσιγκαν και PMI
Στο 1,4% αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 0,7%, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δαπανών. Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν και ο ΡΜΙ του Σικάγο.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν διπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα (0,7%), ενώ ήταν αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1%.

Στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4%, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως αυτό το έτος η απειλή του πολέμου με το Ιράκ εντάθηκε, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ και οι εταιρίες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν υποχώρησε στο 79,9 τον Φεβρουάριο από το 82,4 του Ιανουαρίου, υπερέβη ωστόσο τις εκτιμήσεις για 79,2, ενώ και ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Σικάγο (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στο 54,9 τον Φεβρουάριο από το 56 του Ιανουαρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 52,8.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v