Εκτιμήσεις από SSSB για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Σε περιστολή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η ΕΚΤ, στην προσεχή συνεδρίασή της (06/03/2003), εκτιμά η SSSΒ σε σχετική έκθεσή της (Rate Cut in March), σχολιάζοντας δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Εκτιμήσεις από SSSB για τα επιτόκια στην Ευρωζώνη
Σε περιστολή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η ΕΚΤ, στην προσεχή συνεδρίασή της, εκτιμά η SSSΒ σε σχετική έκθεσή της (Rate Cut in March – 27/02/2003).

Η SSSB τονίζει ότι το ισχυρό ευρώ συνεχίζει να πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ οι περισσότεροι μακροοικονομικοί δείκτες της ευρωζώνης εμφανίστηκαν ή αναμένονται να διαμορφωθούν ”αρνητικοί”.

Μάλιστα οι αναλυτές της SSSB προβλέπουν ότι η στασιμότητα και ο προβληματισμός για την οικονομία της ευρωζώνης πιθανόν να έχουν συνέχεια και στο σύνολο του α΄ εξαμήνου.

Με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, η SSSB θεωρεί ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης (06/03/2003), τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 2,25%, από τα τρέχοντα επίπεδα των 2,75%.

Παράλληλα, η συνεχής αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη ζώνη του ευρώ, λειτουργεί επικουρικά σε μια απόφαση μείωσης των επιτοκίων, επισημαίνεται στην έκθεση της SSSB, ενώ η ”αναιμική εγχώρια” ζήτηση δεν φαίνεται να συνηγορεί υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Στην έκθεση της SSSB αφήνεται μόνο ένα ”μικρό παραθυράκι” για την διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, στην περίπτωση που οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι τρομοφόβοι ενταθούν σε σημαντικό βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v