Αποκόμιση κερδών και ISM πιέζουν τη Wall

Tα αποθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν το δείκτη βιομηχανίας ISM Φεβρουαρίου, αλλά και η αποκόμιση κερδών δημιουργούν πιέσεις στη Wall Street, παρά τη διάθεση ανόδου που εκδηλώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης.

Διάθεση ανόδου υπήρχε, κεφάλαια και ουσιώδη στοιχεία για να συντηρήσουν την τάση δεν υπήρχαν, καθώς τα στοιχεία που αφορούσαν τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν, με συνέπεια Dow και Nasdaq να καταγράψουν το υψηλό ημέρας 1 λεπτό πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, και δη στις 16.59. Μαζί, και οι Ευρωαγορές.

Έκτοτε, μεσολάβησε και μεσολαβεί η αποκόμιση κερδών, εξέλιξη που οδήγησε στην καταγραφή ”περιορισμένων” κερδών για FTSE-100 και CAC, αφού δεν ξεπέρασαν το 0,8%, ενώ ο Dax, παρότι κινείται σε θετικό έδαφος από το πρωί, δείχνει να έχει εγκαταλείψει για σήμερα την προσπάθεια ανοδικής διάσπασης των 2.600 μονάδων.

Έτσι μάλιστα όπως πάει η κατάσταση, με τον Nasdaq να κινείται σε αρνητικό έδαφος και τον Dow να μην μπορεί να αποκολληθεί από τις 7.900 μονάδες, δεν αποκλείεται ο Dax να περάσει κι αρνητικός, αν και η μέρα είναι ακόμα μπροστά μας. Με τόσα που συμβαίνουν, τα εναύσματα για μεταβολή πολλά….

Στις 7.917 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow (0,33%), ενώ απώλειες ύψους 0,16% καταγράφει ο Nasdaq, στις 1.335 μονάδες.

Εξάλλου, απώλειες ύψους 0,31% καταγράφει ο S&P, στις 843 μονάδες.

Πάντως, οι ροές κεφαλαίων παραμένουν αρνητικές ως προς την συντήρηση της όποιας ανοδικής κίνησης, καθώς τόσο το γερμανικό bund όσο και το ευρώ ενισχύονται, τάση που καταδεικνύει την αποστροφή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την διάθεση περαιτέρω θωράκισης.

Τάση, όλος διόλου ασύμβατη με την έννοια της αντίδρασης των αγορών σε μεσοπρόθεσμη βάση. Υπάρχει και η σταθεροποίηση του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα (37+ δολάρια ανά βαρέλι), οπότε δεν συντρέχουν και ουσιώδεις λόγοι για ”σπέκουλα”….

Τέλος, η ανοδική κίνηση στο ασήμι έρχεται σε αναλογία με την ύπαρξη γεωπολιτικής αστάθειας, ενώ ο χρυσός, παρά την αδυναμία του δολαρίου (ευρώ-δολάριο στο 1,0835) δεν αντιδρά ανοδικά, έχοντας αποθαρρύνει πολλούς με τη πρόσφατη πτωτική του κίνηση. Ήσυχη σχετικά ημέρα, ας οψόμεθα….

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v