”Ολική επαναφορά” στη Wall Street!

Με το…ένα μάτι στον Μπους και το άλλο στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία, η αμερικανική αγορά ”έσπασε το ρόδι”, κατορθώνοντας να κλείσει με σημαντικά κέρδη ύστερα από ημέρες πτωτικής πορείας.

Χωρίς καμιά άλλη ”έγνοια” εκτός της ομιλίας του προέδρου Μπους, οι αμερικανικές αγορές οδηγήθηκαν σε κέρδη ουσίας, ωθούμενες και από τις θετικές ανακοινώσεις εταιριών, αλλά και τα εξίσου αισιόδοξα macro στοιχεία.

Τόσο η φαρμακοβιομηχανία Merck όσο και η Procter & Gamble, βοήθησαν –ιδιαίτερα τον Dow Jones- στην ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς. Παράλληλα, οι οικονομικές αναφορές ήταν καλύτερες των προσδοκιών, το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς, ενώ ο χρυσός υποχώρησε από τα υψηλά των 372 δολαρίων. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τίποτα δεν επηρεάζει αρνητικά τη Wall εκτός των ανησυχιών για το Ιράκ.

Εξάλλου, η Federal Reserve ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και μολονότι κανείς δεν περιμένει κάποια αλλαγή στα επιτόκια, οι οικονομολόγοι ”υποψιάζονται” ότι η Fed είναι πιθανό να διαφοροποιήσει το bias (την εκτίμησή της για το πού κατευθύνεται η οικονομία) προς το αρνητικό, προϊδεάζοντας έτσι για επικείμενη μείωση των επιτοκίων.

Οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Merck σημείωσαν άνοδο υψηλότερη του 6%, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε τα κέρδη του τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2003.

Άνοδο της τάξης του 2% κατέγραψε και η μετοχή της Procter & Gamble, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 15%. Ωστόσο, η SBC Communications υποχώρησε πάνω από 2% καθώς έκανε λόγο για μείωση των εσόδων το 2003.

Η American Express κινήθηκε υψηλότερα κατά 5%, καθώς τα κέρδη του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 52 σεντς ανά μετοχή, υπερδιπλασιάζοντας το αντίστοιχο ποσό που κέρδισε πέρυσι.

Η Xerox εκτινάχθηκε κατά 15%, καθώς το πρόγραμμα περικοπής κόστους που εφήρμοσε η ίδια έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα να καταγράψει κέρδη της τάξης των 24 σεντς ανά μετοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% το Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,8%. Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 79, από το 80,3 του Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 78,5.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο στα 1,082 εκατ., από το επίπεδο των 1,069 εκατ. που είχαν διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στα 1,040 εκατ.

Όσον αφορά στις ελληνικές μετοχές, η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,70 δολάρια υποχωρώντας κατά 0,37%, η 3E κινήθηκε στα 13,65 δολάρια με πτώση 1,80%, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,33% στα 6,06 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 8088,91 μονάδες, ενώ ακολούθησε ο S&P με κέρδη 1,31% στις 858,54 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,28% στις 1342,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v