Με βαριές απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά

Ιδιαίτερα οξύμωρο είναι το σκηνικό που έχει ”στηθεί” στις διεθνείς αγορές, καθώς τα χρηματιστήρια υποχωρούν υπό τον φόβο του επικείμενου πολέμου ενώ πετρέλαιο, χρυσός και ευρώ καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά ρεκόρ. Το κλίμα επικράτησε και στη Νέα Υόρκη, με την αμερικάνικη αγορά να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall Street, διαμορφούμενοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Οκτωβρίου, καθώς ο φόβος του πολέμου πλήττει τα χρηματιστήρια και ευνοεί πετρέλαιο, χρυσό και ευρώ.

Το τελευταίο μάλιστα καταγράφει και νέο ρεκόρ τριών ετών, στα 1,085 δολάρια έναντι του πράσινου νομίσματος. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο χρυσός, στα 368,25 δολάρια την ουγκιά (αφού προηγουμένως είχε αγγίξει και τα 370 δολάρια), ενώ το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται περί τα 33,28 δολάρια το βαρέλι, και στο Λονδίνο στα 30,49 δολάρια.

Αναλυτής της ΜΚΜ Partners αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ”υπάρχει μεγάλος φόβος εκεί έξω. Οι άνθρωποι πουλάνε καθώς δεν ξέρουν τι να περιμένουν”.

Μεταξύ των ανησυχιών για το Ιράκ, την εμφάνισή τους έκαναν και ”ξεχασμένοι” φόβοι για την Αλ Κάιντα, καθώς στη Βαρκελώνη συνελλήφθησαν 10 άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσων στην Ευρώπη με χημικά.

Οι ανησυχίες και η επιφυλακτικότητα εν όψει μιας εβδομάδας ιδιαίτερα κρίσιμης όσον αφορά σε οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, οδήγησαν τους επενδυτές να ”ξεφορτωθούν” όσο το δυνατό περισσότερο κομμάτια του χαρτοφυλακίου τους πριν από την έλευση της εβδομάδας.

Ωστόσο, τα καλά νέα δεν έλειπαν από την αγορά, με την Amazon να κλείνει τελικά με κέρδη υψηλότερα του 2%, ύστερα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Αντίστοιχα, κατά 12% εκτινάχθηκε η μετοχή της Starbucks, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων, αναθεωρώντας θετικά και τις εκτιμήσεις για το 2003.

Αντίθετα, τα... πάνω κάτω έφεραν οι μετοχές του αμυντικού κλάδου, καθώς η Lockheed Martin που ανακοίνωσε αύξηση κερδών στη διάρκεια του τριμήνου κατέγραψε απώλειες, ενώ η Raytheon, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν απογοητευτικά, διαμορφώθηκε σε θετικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις ελληνικές μετοχές η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,73 δολάρια σημειώνοντας πτώση 1,80%, ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 3,74%στα 6,11 δολάρια ενώ η 3Ε διαμορφώθηκε στα 13,90 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,85% στις 8131,01 μονάδες, ενώ ο S&P ακολούθησε με πτώση 2,92% στις 861,41 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε περί το 3,32% στις 1342,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v