Και τα Α/Κ στο ”στόχαστρο” της SEC

Με ρυθμίσεις που αφορούν τα Α/Κ προχωρά η SEC τις αλλαγές στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με απόφαση της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των Α/Κ σε μία εταιρία που αυτό είναι μέτοχος, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις θέσεις που υποστήριξαν κατά τη λήψη αποφάσεων.

Και τα Α/Κ στο ”στόχαστρο” της SEC
Στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων επεκτείνονται οι ρυθμιστικές δράσεις της SEC.

Χθες, Πέμπτη, ”πέρασε” η διάταξη, που αναγκάζει τα funds να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο ψηφοφορίας των εκπροσώπων των δικαιωμάτων τους σε εταιρίες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι θέσεις που κατά τη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης εταιρίας έλαβε ο αντιπρόσωπος ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου, το οποίο είναι μέτοχος στην εταιρία αυτή.

Η απόφαση συνάντησε τις αντιδράσεις του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων, που για τις ΗΠΑ αποτιμάται συνολικά σε 6,600 δισ. δολ., καθώς κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν ισχυρίζονται ότι είναι ”άδικο βάρος” για τους δικούς τους μετόχους.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται ”νίκη” των υπερμάχων της διαφάνειας στην εταιρική διακυβέρνηση, που χαρακτήρισαν την αλλαγή ”απαραίτητη” προκειμένου να εμποδίσουν συγκρούσεις συμφερόντων, που, όπως αναφέρουν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τους διαχειριστές των κεφαλαίων σε υποστήριξη θέσεων που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο απελθών πρόεδρος της SEC, Harvey Pitt επικρότησε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ”δομική αρχή”.

”Ελπίζουμε ότι η SEC θα ρίξει μια δεύτερη ματιά στις αποφάσεις της”, ανακοίνωσε η Fidelity, o ηγέτης στον κλάδο των Α/Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v