Τα θετικά macro οδηγούν την άνοδο στη Wall(update)

Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα στοιχεία τόσο για την καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, δίνοντας εκ νέου ώθηση στην τεχνική αντίδραση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία Μπους και οι εξελίξεις στο Ιράκ παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η ομιλία του προέδρου Μπους σε συνδυασμό με την ανακοίνωση θετικών εταιρικών και μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, δίνουν το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά.

Αναλυτής της BNP Paribas αναφέρει ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μια τεχνική ανάκαμψη ύστερα από τις απώλειες των προηγουμένων ημερών. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς παραμένει η κήρυξη ενός πολέμου με το Ιράκ.

Χαρακτηριστικό είναι πως Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν στοιχεία σχετικά με το ότι το Ιράκ κατέχει όπλα και αποκρύπτει στοιχεία από τους επιθεωρητές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, αναμένεται να συζητήσει λεπτομερώς τις πιθανότητες ενός πολέμου με το Ιράκ, στη διάρκεια της ομιλίας του, ξημερώματα Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Εξάλλου, σήμερα ξεκινάει η FOMC τη διήμερη συνεδρίαση της, χωρίς να αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τα επιτόκια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% το Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,8%.

Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 79, από το 80,3 του Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 78,5.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο στα 1,082 εκατ., από το επίπεδο των 1,069 εκατ. που είχαν διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στα 1,040 εκατ.

Όσον αφορά στις εταιρικές ειδήσεις, η Procter & Gamble ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 15%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη της τάξης των 83 σεντς ανά μετοχή αναμένεται να καταγράψει και η φαρμακοβιομηχανία Merck, έναντι των 81 σεντς ανά μετοχή πέρυσι. Η SBC Communications ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του τετάρτου τριμήνου ανήλθαν στα 62 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 64 σεντς της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, κατορθώνοντας ωστόσο να πετύχει τους στόχους.

Η DuPont, εταιρία χημικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανήλθαν στα 34 σεντς ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις κατά 2 σεντς.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 8034,09 μονάδες με κέρδη 0,57%, ενώ ακολουθεί ο Nasdaq με άνοδο 0,41% στις 1330,62 μονάδες. Ο S&P σημειώνει κέρδη 0,69% στις 853,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v