Χριστουγεννιάτικος ”μποναμάς” στη Wall

Η ανακοίνωση της διευθέτησης του ζητήματος των αρχών με τις επενδυτικές τράπεζες ήταν κατά κύριο λόγο η κινητήρια δύναμη που ώθησε σε ανοδικό κλείσιμο την αμερικανική αγορά, ύστερα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών.

Με κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά ύστερα από την ανακοίνωση της διευθέτησης του ζητήματος των αρχών με τις επενδυτικές τράπεζες, για πρώτη φορά ύστερα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι 10 μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν να καταβάλλουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων προκειμένου να λήξουν έτσι οι πολύμηνες έρευνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων για τους αναλυτές της Wall Street.

Η ανακοίνωση αυτή σε συνδυασμό με την προηγούμενη για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών στο τρίτο τρίμηνο που διαμορφώθηκε στο 4%, κατόρθωσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δημιουργεί εδώ και ημέρες η ”πολεμοφιλολογία” με το Ιράκ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εμπλεκομένων στη διευθέτηση τραπεζών, με τις Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, και Lehman Brothers να κινούνται ανοδικά.

Άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της Johnson & Johnson, καθώς κέρδισε την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για την καθιέρωση στην αγορά ενός φαρμάκου καταπολέμησης των βακτηριδίων.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές της Nike, της εταιρίας αθλητικών ειδών, καθώς τα κέρδη της για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν άνοδο κατά 18%.

Όσον αφορά στις ελληνικές εταιρίες η 3E σημείωσε άνοδο περί το 1,05% στα 14,40 δολάρια, η Εθνική παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 2,95 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε 1,42% στα 5,57 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,76% στις 8512,01 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,71% στις 1363,69 μονάδες. Ο S&P διαμορφώθηκε στις 895,85 μονάδες με κέρδη 1,31%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v