ΗΠΑ: Στο 4% το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που σύμφωνα με τον Άλαν Γκρίνσπαν στηρίζουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ήταν αυτές που την βοήθησαν μάλιστα να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

ΗΠΑ: Στο 4% το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου
Στις καταναλωτικές δαπάνες οφείλεται ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4% με τον οποίο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η αύξηση αυτή κατά 4% είναι αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις της 26ης Νοεμβρίου και σαφώς υψηλότερη από το 1,3% του προηγουμένου τριμήνου, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα του ποσοστού.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει από το δεύτερο μισό του 2003, ενώ το ΑΕΠ του 2003 είναι πιθανό να ανέλθει στο 2,8%.

Σε ομιλία του χθες το βράδυ ο Γκρίνσπαν σχολίασε ότι τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντισοτιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας, παρουσίασαν αύξηση 4,2% στο προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 4,1%, κυρίως λόγω των υψηλών πωλήσεων των αυτοκινήτων και άλλων διαρκών αγαθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v