Macro και τεχνολογία έδωσαν ώθηση στη Wall

Σε ράλι εξελίχθηκε το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, που προκλήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από λιανικές πωλήσεις και απασχόληση. Σημαντικότερη η άνοδος του Nasdaq, καθώς το ηθικό των επενδυτών τονώθηκε από νέα των Intel, Dell και IBM.

Σε σημαντική άνοδο παρέσυρε τη Wall ο τεχνολογικός κλάδος, αφού τα νέα από Intel, Dell και IBM, προστέθηκαν σε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από απασχόληση και λιανικές πωλήσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις για το μήνα Οκτώβριο ανακοινώθηκαν αμετάβλητες, έναντι προβλέψεων για μείωσή τους κατά 0,2% και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν διαμορφωθεί στο –1,3%. Θετικά ήταν όμως τα στοιχεία και από τον αριθμό αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, που την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 8.000, στις 388.000, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι παραμείνει αμετάβλητος στις 396.000.



Η σημαντική άνοδος στις τεχνολογικές μετοχές οφείλεται στην παρουσίαση από την Intel του σχεδίου της να ενσωματώσει ταχύτατο επεξεργαστή στη γραμμή της παραγωγής PC, αλλά και αυτού να επαναγοράσει ακόμη 480 εκατ. μετοχές. Κέρδη και για την Dell, της οποίας τα κέρδη εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν αυξημένα.

Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της IBM, μετά τα όσα ανακοίνωσε η αναλυτική της ομάδα, περί επιστροφής σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδών και πωλήσεων το 2003.

Αρνητική ήταν ωστόσο η επίδραση των ειδήσεων από τη Honeywell, κάτι που δικαιολογεί την συγκρατημένη άνοδο του Dow. Βάσει αυτών, η εταιρία αντιμετωπίζει την έρευνα των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το μεγάλο έλλειμμα του συνταξιοδοτικού της ταμείου.

Καλή η ημέρα και για τους ελληνικούς τίτλους, αφού αυτός της Εθνικής κέρδισε 10,17% (στα 3,25 δολ.), αυτός του ΟΤΕ 0,55% (στα 5,50 δολ.) και αυτός της 3Ε 6,55% (στα 14,65 δολ.).



Στο +1,71% και τις 8.542 μονάδες έκλεισε ο Dow, ενώ με κέρδη κατά 3,69% τελείωσε την ημέρα ο Nasdaq, στις 1.411 μονάδες. Ανοδικά και ο S&P 500 στις 904 μονάδες (+2,46%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v