Με μικτά πρόσημα έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall

Έντονες εναλλαγές κατέγραψαν οι δείκτες λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, καθώς η ευφορία που επικράτησε ύστερα από την αποδοχή Ιράκ στους όρους του ΟΗΕ, επισκιάστηκε από τα προβλήματα σε Merck και Citigroup, με τους δείκτες ωστόσο, πλην S&P, να κλείνουν με οριακά κέρδη.

Ανήμπορη να αποφασίσει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε η αμερικανική αγορά, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραφε στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για τα προβλήματα σε Citigroup και Merck. Ωστόσο, το θετικό πρόσημο επέστρεψε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης.

Οι αναλυτές σχολίασαν ότι η αγορά υποδέχτηκε αρχικά με θετική διάθεση την ανακοίνωση από πλευράς Ιράκ ότι αποδέχεται τους όρους του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών, για να υποχωρήσει λίγο αργότερο υπό το ”βάρος” του σκεπτικισμού από ΗΠΑ και Βρετανία σχετικά με το κατά πόσο είναι αυτό εφικτό.

Εξάλλου, έντονες πιέσεις άσκησε, στον Dow Jones κυρίως, η αποκάλυψη του Τζακ Γκρούπμαν, πρώην αναλυτή της Salomon Smith Barney (επενδυτικό τμήμα της Citigroup) ότι δέχτηκε πιέσεις από τον CEO του ομίλου, Σανφορντ Βάιλ, να αναβαθμίσει τη μετοχή της AT&T, όπως δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal.

Ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, σχολίασε πως η μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα κατά 0,50% αναμένεται να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις ”δυσκολίες” που έχουν δημιουργηθεί, ύστερα από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και της εμπιστοσύνης.

Αρχικώς οι δηλώσεις του είχαν επηρεάσει αρνητικά την αγορά, ωστόσο αργότερα επενδυτές και αναλυτές θεώρησαν τα σχόλια αυτά ως ένδειξη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Fed εάν αυτό παραστεί αναγκαίο.

Έντονες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Merck, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνες στις μέθοδες marketing και πωλήσεων.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψαν πτώση κατά 3,23% στα 3 δολάρια, χαμηλότερα κατά 2,32% κινήθηκε ο ΟΤΕ στα 5,47 δολάρια, ενώ σχεδόν αμετάβλητος παράμεινε ο τίτλος της Coca-Cola 3E, στα 13,75 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,15% στις 8398,49 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 0,05% στις 882,53 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,87% στις 1361,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v