Ρευστοποιήσεις, Ιράκ, δολάριο, ”μάτωσαν” τη Wall

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall, λόγω ρευστοποίησης κερδών, διαφαινόμενης αρνητικής απόφασης του ιρακινού κοινοβουλίου, αλλά και αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος. Αρνητική επίδραση άσκησε εξάλλου η είδηση της αποχώρησης του επικεφαλής της Hewlett Packard.

Σε απώλειες οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall οι ανησυχίες των επενδυτών για τις πιθανές εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και για την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, οι ρευστοποιήσεις κερδών, αλλά και τα νέα που αφορούν τη Hewlett Packard.

Αρνητική διάθεση φαίνεται ότι κυριαρχεί στη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου, ώστε αυτό να εγκρίνει τα όσα απαιτεί το νέο τελεσίγραφο του ΟΗΕ. Μέχρι αυτή την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών έκανε λόγο για απαράδεκτο κείμενο, που αποτελεί ”προοίμιο πολέμου”.

Εξάλλου, αρνητική επιρροή άσκησε και η πτωτική πορεία του δολαρίου, έναντι του ευρώ, καθώς εκεί, όπως εκτιμούν αναλυτές, φαίνεται μεγάλο μέρος της αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας. Αυτή την ώρα δολάριο και ευρώ αλλάζουν χέρια στα 1,0105 δολ.

”Με το μεγαλύτερο όγκο των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιτοκίων να ανήκουν στο παρελθόν, είναι πιθανό να δούμε κάποια αποκόμιση κερδών, ως αποτέλεσμα και της ανόδου του Οκτωβρίου”, παρατηρεί αμερικανός αναλυτής- άποψη που δεν φαίνεται παράλογη αν αναλογιστεί κανείς ότι τον προηγούμενο μήνα ο Dow κέρδισε περίπου 22%, ενώ ο Nasdaq περίπου 27%.

Επικεφαλής της πτώσης του Dow τέθηκε ο τίτλος της Hewlett Packard, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας, ότι ο επικεφαλής της, Michael Capellas αποχωρεί προς αναζήτηση άλλων επαγγελματικών ευκαιριών, ενώ δημοσίευμα της wall Street Journal τον θέλει πρώτο στη λίστα των υποψηφίων να αναλάβουν την ηγεσία της Worldcom.

Πίεση δέχτηκαν οι μετοχές της McDonald’s μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2002 και 2003 από τη Merrill Lynch, ως αποτέλεσμα της προειδοποίησης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρία και αφορά προβλέψεις για χαμηλότερα κέρδη το 2002.

Απώλειες 0,36%, στις 13,90 δολάρια κατέγραψε ο τίτλος της Coca Cola 3Ε, ενώ 1,07% αυτός του ΟΤΕ (στα 5,54 δολ.), ενώ αυτός της εθνικής δεν παρουσίασε μεταβολή.

Στο -2,09% και τις 8.358 μονάδες έκλεισε κινείται ο Dow, ενώ απώλειες κατά 2,95%% κατέγραψε ο Nasdaq, πέριξ των 1.319 μονάδων. Πτωτικά κατά 2,07% διαμορφώθηκε και ο S&P 500, στο επίπεδο των 876 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v