Θετικά ερμήνευσε την μείωση των επιτοκίων η Wall

Μόλις λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά αποφάσισε ποιο πρόσημο θα διατηρήσει μέχρι τέλους, όντας σαφώς ”μπερδεμένη” στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%.

”Μπερδεύτηκε” η αμερικανική αγορά στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5%, καθώς οι δείκτες άλλαζαν συνεχώς πρόσημο, για να κλείσουν τελικά με ουσιαστικά κέρδη.

Λίγα λεπτά ύστερα από την ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ότι μειώνει τα επιτόκια κατά 0,5%, οι δείκτες κινήθηκαν υψηλότερα για να υποχωρήσουν λίγο αργότερα καταγράφοντας απώλειες που άγγιξαν και το 1% και να επιστρέψουν ξανά σε θετικό έδαφος, όπου και παρέμειναν μέχρι το κλείσιμο.

Εκπλήσσοντας τους αναλυτές και τους παρατηρητές της αγοράς, η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5%, αλλάζοντας παράλληλα και το ”bias” για την οικονομία σε ”ουδέτερο”, δηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για περαιτέρω αποδυνάμωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχουν πλέον εξισορροπηθεί.

Ύστερα από 11 μειώσεις στη διάρκεια του 2001, η Fed διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75% μέχρι σήμερα. Η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήταν από το σύνολο της αγοράς αναμενόμενη, δεδομένων των αρνητικών οικονομικών στοιχείων που είχαν γνωστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Θετική επίδραση είχε ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, ενώ με ”καλό μάτι” είδε η αγορά την παραίτηση του προέδρου της SEC, Χάρβεϊ Πιτ, εν μέσω έντονων πιέσεων τόσο από στελέχη των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Merck καθώς και άλλων εταιριών του κλάδου, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι μεταξύ των ευνοημένων από την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων. Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές του αμυντικού κλάδου, Boeing, Honeywell.

Η επαναδιατύπωση των εκτιμήσεων για το τέταρτο τρίμηνο της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρίας επεξεργαστών Intel οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές της, ενώ υψηλότερα κινήθηκε και ο τίτλος της Cisco Systems, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης.

Αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές, η Εθνική κατέγραψε κέρδη 0,97% στα 3,11 δολάρια, η 3Ε κινήθηκε στα 13,87 δολάρια, ενώ και η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 0,86% στα 5,84 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 8771,01 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο Nasdaq με άνοδο 1,26% στις 1418,86 μονάδες. Κέρδη κατά 0,91% κατέγραψε και ο S&P, διαμορφούμενος στις 923,76 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v