Δυσάρεστη η ”επόμενη μέρα” στη Wall Street

Η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων δεν κράτησε πολύ στη Wall Steet. Οι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες καθώς η διάθεση για αποκόμιση κερδών ενισχύθηκε από δυσάρεστες ”πληροφορίες” για μεγαλες εταιρίες.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι αμερικανικές αγορές μία μόλις μέρα μετα την μείωση των επιτοκίων κατα μισή μονάδα από τη FED.

Στις μετοχές που ”οδήγησαν” τη πτώση συγκαταλέγονται αυτές της Cisco και της J.P. Morgan. Στη περίπτωση της πρώτης, τους επενδυτές δυσαρέστησαν κυρίως οι εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρίας για το επόμενο τρίμηνο. Σε ότι αφορά τη J.P. Morgan υπήρξαν έντονες πιέσεις μετά απο φήμες για μεγάλες ζημίες στο τμήμα παραγώγων του χρηματοοικονομικού ομίλου, οι οποίες πάντως διαψεύστηκαν επίσημα.

Ωστόσο μερίδα των αναλυτών θεωρεί οτι οι πιέσεις στη Wall Street ήταν αναμενόμενες μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος καθώς οι αγορές ήταν ”υπεραγορασμένες”.

Αλλοι, απέδιδαν την πτώση στην αποκόμιση κερδών καθώς όσα είχαν προεξοφληθεί το τελευταίο διάστημα ( μείωση επιτοκίων, επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές κ.λ.π.),υλοποιήθηκαν.

Κατα την άποψη τους, η διόρθωση ήταν απολύτως φυσιολογική και ενδεχομένως να αποτελέσει πρελούδιο για νέα ανοδική προσπάθεια με ορίζοντα το τέλος του έτους.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, κατα την οποία, η ”γενναία” μείωση απο πλευράς FED δημιούργησε ήδη ανησυχία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς συνεχίζεται και η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v