Credit Suisse: Tι σημαίνει η ισχυροποίηση Μπους

Η ισχυροποίηση των ”αμερικανικών γερακιών”, η πιθανή διεύρυνση του ελλείμματος των ΗΠΑ, αλλά και η ένταση των προσπαθειών από τον πρόεδρο Μπους για φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου, αποτελούν, μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιθανά αποτελέσματα των πρόσρφατων εκλογών, σύμφωνα με έκθεση της CSFB (08/11).

Credit Suisse: Tι σημαίνει η ισχυροποίηση Μπους
Τις πιθανές επιπτώσεις που θα επιφέρει η ενίσχυση της θέσης του Προέδρου Μπους στις ΗΠΑ, ύστερα από την εκλογική νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, παρουσiάζει και αναλύει, μεταξύ άλλων, η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (Global Perfomance Monitor – 08/11).

Ως πρώτο συμπέρασμα αναφέρεται χαρακτηριστικά η ισχυροποίηση της θέσης των ”αμερικανικών γερακιών” του Μπους, αφού η ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος σημαίνει την αποδοχή της ακολουθούμενης πολιτικής αναφορικά με το Ιράκ.

Η παραπάνω ενίσχυση μεταφράζεται με τη σειρά της, όπως τονίζουν οι αναλυτές της CSFB, σε μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία εναντίον του Ιράκ, στενεύοντας παράλληλα τα περιθώρια ελιγμών για το Σ. Χουσείν, ύστερα μάλιστα από το ”τελεσίγραφο” του ΟΗΕ.

Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί πως το θετικότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές της CSFB, για τις αγορές και την οικονομική ανάπτυξη θα είναι η πλήρης ευθυγράμμιση του Ιράκ με τις εντολές του ΟΗΕ, αλλά και η διαβεβαίωση πως δεν προτίθεται να αποδυθεί σε ανάλογες προσπάθειες κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η οποία δεν αναφέρεται ως πιθανή στην έκθεση, η ”νευρικότητα” δεν θα απουσιάσει από την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, η ισχυροποίηση των ρεπουμπλικάνων θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε διεύρυνση των ελλειμμάτων για τις ΗΠΑ, αφού τα ποσά που θα διατεθούν για την ”εσωτερική ασφάλεια” και την άμυνα αναμένεται να αυξηθούν, μαζί με τις μειώσεις φόρων, όπως τονίζεται με νόημα στην έκθεση.

Εξάλλου, η νίκη του Μπους προβλέπεται να ισχυροποιήσει τη θέση εκείνων που είναι υπέρμαχοι λιγότερων ρυθμιστικών μέτρων παρεμβατισμού στις επιχειρήσεις, ενώ ως ”χαρακτηριστικό” παράδειγμα τίθεται από την CSFB η περίπτωση των νέων ”ρυθμίσεων” στην υγεία, αλλά και οι αντιμονοπωλιακές ”πολιτικές” ανάλογες της υπόθεσης Microsoft.

Σημειώνεται επίσης πως σε αυτή τη χρονική στιγμή, ευνοούνται τα σχέδια του Τζ. Μπους για την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου και κυρίως της πρότασής του για την δημιουργία ελεύθερης ζώνης συναλλαγών στην αμερικανική Ήπειρο (FTAA), ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν οι αναλυτές της CSFB την θέση του νεοεκλεγέντος Βραζιλιάνου Lula στην παραπάνω πρόταση.

Καταληκτικά, συμβολική σημασία αποδίδεται στην έκθεση για την επανεκλογή του κυβερνήτη Μπους (αδελφού του προέδρου) στην πολιτεία της Φλόριντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v