Μέχρι τέλους κράτησε τα κέρδη η Wall Street

Με θετικό πρόσημο κατόρθωσαν να κλείσουν για πρώτη φορά ύστερα από τρεις ημέρες οι αμερικανικές αγορές, ωθούμενες από τις αισιόδοξες ανακοινώσεις των Cisco και Oracle. Ωστόσο, Dow Jones και S&P περιόρισαν σημαντικά προς το τέλος τα κέρδη τους ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση της Philip Morris.

Η αρνητική προειδοποίηση της Philip Morris περιόρισε σημαντικά τα κέρδη για τους Dow Jones και S&P προς το τέλος της συνεδρίασης, ενώ αντίθετα ο Nasdaq διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο.

Η ”τεχνολογική” ευφορία που δημιουργήθηκε από τις ανακοινώσεις των Cisco Systems και Oracle κατόρθωσε να επισκιάσει τις ανησυχίες από την τελευταία ένταση στο Ιράκ, όπου το Κοινοβούλιο ουσιαστικά άφησε την απόφαση σχετικά με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, στον πρόεδρο Σαντάμ Χουσσεϊν.

Οι θετικές εκτιμήσεις από την εταιρία πληροφορικής Oracle έδωσαν το έναυσμα για ανοδική πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από μια ιδιαίτερα αρνητική συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τεχνολογικό συνέδριο στην Καλιφόρνια, ο οικονομικός διευθυντής της Oracle, επαναδιατύπωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του δευτέρου τριμήνου χρήσης, ενώ ανακοίνωσε ότι η εταιρία αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2003.

Ο CEO της Cisco Systems, Τζον Τσάμπερς, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παραγγελιών για προϊόντα που πρέπει να αποδοθούν σε διάρκεια 90 ημερών, σημείωσε άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος ενισχύθηκε σημαντικά από την ανακοίνωση των υψηλότερων σε σχέση με τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων της Vodafone. Κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της Intel. Υψηλότερα κινήθηκε και ο τίτλος της IBM, καθώς η Merrill Lynch διατήρησε τη σύσταση buy για την εταιρία.

Αντίθετα, η Philip Morris ”αναστάτωσε” Dow Jones και S&P προς τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να μην κατορθώσει να πετύχει τους στόχους για τα κέρδη του 2003, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης για τα προϊόντα της, καθώς εισάγονται πολλά και φθηνά τσιγάρα.

Αρνητικά επέδρασε ακόμη στην πορεία των δεικτών, ιδίως για τους Dow και S&P, η ανακοίνωση παραίτησης του Γουίλιαμ Γουέμπστερ από επικεφαλής της νεοσυσταθείσας επιτροπής ελέγχου της SEC, μια μόλις εβδομάδα ύστερα από την αντίστοιχη αποχώρηση του προέδρου της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χάρβευ Πιτ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 0,96% στα 3,10 δολάρια, ενώ και αυτή της 3E κατέγραψε απώλειες 1,08% στα 13,75 δολάρια. Αντίθετα, υψηλότερα κατά 1,81% κινήθηκε ο ΟΤΕ στα 5,64 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8386,0 μονάδες με κέρδη 0,32% ενώ και ο S&P κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,77% στις 882,95 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,30% στις 1349,52 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v