Ωθηση από τα μακροοικονομικά στη Wall

Mε σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η Wall, καθώς τα θετικότερα, έναντι των εκτιμήσεων, στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την απασχόληση στις ΗΠΑ, τονώνουν το ηθικό των επενδυτών, ενώ οι προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις της Applied Materials να καταφέρνουν να ”τορπιλίσουν” το κλίμα.

Θετικό κλίμα δημιουργούν για τις αμερικανικές αγορές τα θετικότερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία από απασχόληση και λιανικές πωλήσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις για το μήνα Οκτώβριο δεν σημείωσαν μεταβολή, αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του –0,2% και ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο –1,3%.

Η κατανάλωση, σύμφωνα με αναλυτές, αποτέλεσε το βασικό ”όπλο” της αμερικανική οικονομίας απέναντι στην τελευταία κρίση, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτή να εμφανίζουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις αγορές των ΗΠΑ. ”Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων παρουσιάσουν περαιτέρω επιβράδυνση”, προβλέπει αμερικανός αναλυτής.

Καλύτερα του αναμενομένου ήταν όμως και τα εβδομαδιαία στοιχεία από τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αφού ο αριθμός διαμορφώθηκε στις 388.000, έναντι εκτιμήσεων για παραμονή τους στις 396.000.

Στο εταιρικό ”μέτωπο”, η Applied Materials προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις της για το τρίμηνο που τελείωσε, αλλά και για το τρέχον τρίμηνο παρουσιάζουν κάμψη. Ως αποτέλεσμα, η Merrill Lynch περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρίας το οικονομικό έτος 2003.

Εξάλλου, κέρδη καταγράφει η μετοχή της εταιρίας παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, Household, μετά την είδηση της εξαγοράς της από την HSBC.

Στο +1,31% και τις 8.508 μονάδες ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 1,81% εμφανίζει ο Nasdaq, πέριξ των 1.386 μονάδων. Στο +1,23% και τις 893 μονάδες κινείται και ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v