Wall: Όταν το ξανασκέφτηκε…

Τις αρχικές, μεγάλες απώλειες ”εξανέμισαν” οι βασικοί δείκτες της Wall, καθώς την ανησυχία για την κατακόρυφη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (τον Οκτώβριο στο 79,4 έναντι προβλέψεων για 90), αντιστάθμισε εν μέρει η προσδοκία ότι αυτό ίσως οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Θετική η επίδραση των αποτελεσμάτων της P&G.

Συρρίκνωση των απωλειών, που προκλήθηκαν από τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στο 79,4, με τους αναλυτές να περιμένουν υποχώρηση μέχρι το 90, ενώ οι επιδόσεις του δείκτη για τον Σεπτέμβριο, αναθεωρήθηκαν στο 93,7.

Παράγοντες των αμερικανικών αγορών εκτιμούν πως η πτώση του δείκτη σε χαμηλά εννέα ετών περιέχει θετικά στοιχεία, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει τη FED σε νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη Τετάρτη, αλλά και λόγω του ότι στα στοιχεία Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνεται η σημαντική άνοδος των τελευταίων τριών εβδομάδων, αλλά μόνο η προηγούμενη πτώση, που είχε διάρκεια 40 περίπου ημερών.

Εξάλλου, αναλυτικοί κύκλοι επισημαίνουν την ”ανάγκη για διόρθωση, που βρήκε την έκφραση της στα δυσμενή μακροοικονομικά νέα”. Πιθανό άλλωστε θεωρείται από άλλους το ενδεχόμενο οι επενδυτές να ”τραβούν” χρήματα από την αγορά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν όταν περάσει η ”καταιγίδα των εταιρικών αποτελεσμάτων” και οι μετοχές είναι φθηνότερες.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η Procter & Gamble ανακοίνωσε για το α΄ οικονομικό της τρίμηνο αυξημένα κατά 33% κέρδη. Οι μετοχές της Exxon δέχονται πίεση, ακολουθώντας την πορεία της BP, ενώ πτωτικά κινείται και ο τίτλος της IBM, μετά την απόφαση της εταιρίας να δώσει στον νεοεκλεγέντα διευθύνοντα σύμβουλο, S. Palmisano και την καρέκλα του προέδρου.

Σημαντικές απώλειες (7,67%) κατέγραψε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, στα 2,77 δολάρια, όπως και το δικαίωμα του ΟΤΕ (-4,42%, στα 5,62 δολάρια), ενώ χωρίς μεταβολή έμεινε ο τίτλος της Coca Cola 3E.

Στο +0,01% και τις 8.368 μονάδες έκλεισε ο Dow, ενώ πτωτικά κατά 1,15% διαμορφώθηκε ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.300 μονάδων. Απώλειες κατά 0,91% εμφάνισε και ο δείκτης S&P 500, στις 882 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από τη Μαύρη Τρίτη και το ”κραχ” του 1929.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v