”Καταναλωτικό” σοκ στη Wall, βουτιά στην Ευρώπη

Σε σημαντική πτώση οδηγεί τη Wall, αλλά και τις ευρωαγορές, η κατακόρυφη υποχώρηση στο 79,4 (χαμηλά 9 ετών) του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για 90 και 93,3 το Σεπτέμβριο. Στην επέτειο των 73 ετών από το κράχ του 1929 και τη ”Μαύρη Τρίτη”, ανάμικτα είναι τα επιχειρηματικά νέα, καθώς η αύξηση των κερδών της P&G συνοδεύεται από ανησυχίες για Citigroup και την AOL Time Warner.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την επέτειο των 73 χρόνων από το κραχ του 1929 και τη ”Μαύρη Τρίτη”, με την τάση να δίνεται από την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Για τον Οκτώβριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταβαραθρώθηκε στο 79,4 έναντι του 93,3 όπου βρέθηκε το Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στο 90.

Στα μεγέθη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του τρέχοντος μήνα, επισημαίνουν αναλυτές, αποτυπώνεται η πτωτική τάση των προηγούμενων 6 εβδομάδων στις αγορές και όχι η πρόσφατη άνοδος των τελευταίων 20 ημερών.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μέσα στην εβδομάδα, είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στοιχεία- κλειδί για το αμερικανικό ΑΕΠ, για την ανεργία, αλλά και για το προσωπικό εισόδημα.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η εταιρία λιανικού εμπορίου Procter & Gamble ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών (κατά 33%) και πωλήσεων για το α΄ οικονομικό τρίμηνο.

Εξάλλου, η Bear Sterns αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της Micron Tech, αν και θεωρεί ότι είναι πιθανό η μετοχή να περάσει από διαδικασία ”αποκόμισης κερδών και να πιεστεί για μικρό χρονικό διάστημα”.

Πίεση δέχεται άλλωστε η μετοχή της Citigroup, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες γύρω από την ίδια, αλλά και το ”παρακλάδι” της, την SSSB, όπως και ο τίτλος της AOL Time Warner, καθώς δημοσιεύματα της Wall Street Journal φέρνουν, με αρνητικό τρόπο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη μονάδα της, America On Line.

Στο -0,98% και τις 8.286 μονάδες ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες κατά 1,13% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.300 μονάδες. Πτωτικά και ο S&P 500 κατά 1,38%, στο επίπεδο των 877 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v