Wall:”Πριόνι” στο κλίμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Πτώση προκάλεσε στους βασικούς δείκτες της Wall η κατακόρυφη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που, για τον Οκτώβριο, ανακοινώθηκε στο 79,4 έναντι προβλέψεων για 90. Για ”διορθωτική αφορμή” κάνει λόγο αριθμός αναλυτών, ενώ άλλοι εκτιμούν, ότι δημιουργείται ”δεξαμενή ρευστών” για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε υπολογίσιμες απώλειες οδηγεί τους αμερικανικούς δείκτες η κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Οκτώβριο, καθώς αναζωπυρώνει ανησυχίες για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο 79,4, με τους αναλυτές να περιμένουν υποχώρηση μέχρι το 90, ενώ οι επιδόσεις του δείκτη για τον Σεπτέμβριο, αναθεωρήθηκαν στο 93,7.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν, ότι στη σημερινή συνεδρίαση, ούτως ή άλλως θα σημειωνόταν πτώση, ως αποτέλεσμα της επί 20 ημέρες ανόδου, όπως και άλλοι, που παρατηρούν ότι οι επενδυτές ”τραβούν” χρήματα από την αγορά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν, όταν περάσει η καταιγίδα των εταιρικών νέων και οι μετοχές είναι φθηνότερες.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η Procter & Gamble ανακοίνωσε για το α΄ οικονομικό της τρίμηνο αυξημένα κατά 33% κέρδη. Οι μετοχές της Exxon δέχονται πίεση, ακολουθώντας την πορεία της BP, ενώ πτωτικά κινείται και ο τίτλος της IBM, μετά την απόφαση της εταιρίας να δώσει στον νεοεκλεγέντα διευθύνοντα σύμβουλο S. Palmisano και την καρέκλα του προέδρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στη σημερινή συνεδρίαση, συμπληρώνονται 73 χρόνια από τη Μαύρη Τρίτη, όταν το 1929, με το κραχ στη Wall Street ξεκινούσε το grand depression.

Αυτή την ώρα, ο λόγος πτωτικών προς ανοδικές μετοχές διαμορφώνεται για το NYSE στο 7 προς 3, ενώ για τη Nasdaq στο 2 προς 1. Ο Dow χάνει το 1,35% της αξίας του, στις 8.255 μονάδες, ενώ πτωτικά κατά 2,42% διαμορφώνεται ο Nasdaq, στο επίπεδο των 1.284 μονάδων. Απώλειες κατά 2,01% σημειώνει ο S&P 500, στις 872 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v