Υψηλά κέρδη για Nasdaq, οριακά Dow και S&P

Μια απροσδόκητη ανοδική πορεία των μετοχών του κλάδου της πληροφορικής και των ημιαγωγών κυρίως, οδήγησε σε ουσιαστικά κέρδη την τεχνολογική αγορά, ενώ Dow Jones και S&P ύστερα από έντονες διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά με οριακά κέρδη.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς Dow και S&P κατόρθωσαν τελικά να διατηρήσουν τα πρόσκαιρα κέρδη που κατέγραψαν λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ ο Nasdaq με ένα δυναμικό comeback, κατέγραψε κέρδη ουσίας.

Εξάλλου, χωρίς σημαντική επίδραση ήταν τα σχόλια του Άλαν Γκρίνσπαν. Ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Εργασίας αλλά και του American Enterprise Institute, σχολίασε ότι είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της παραγωγικότητας, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχολιασμό για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ή τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκια.

Άλλωστε, όπως είχαν σχολιάσει και αναλυτές πριν από την έναρξη των συναλλαγών, στη σημερινή συνεδρίαση θα κυριαρχούσαν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Αρκετές ήταν και οι ανακοινώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση. Η DuPont έδωσε κάποια θετικά στοιχεία ήδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοινώνοντας τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, τα οποία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων κατά 5 σεντς.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της DaimlerChrysler, τα οποία τριπλασιάστηκαν λόγο της αύξησης των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Θετικές ήταν και οι επιδράσεις των αποτελεσμάτων της Xerox, η οποία ανακοίνωσε κέρδη σε σχέση με τις απώλειες του προηγουμένου έτους. Αντίθετα, τις δέκατες συνεχόμενες τριμηνιαίες απώλειες ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η Lucent Technologies, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως.

Τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο πίεσε ακόμη και η υποβάθμιση των SBC Communications, BellSouth και Verizon από την Morgan Stanley. Εξάλλου, αρνητικά επέδρασε στην αγορά η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ότι θα εξετάσει τον πρόεδρο και CEO της Citigroup, Σανφορντ Βέιλ.

Επιπρόσθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιριών, καθώς η Eli Lilly προειδοποίησε για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου, ενώ η CIBC World Markets υποβάθμισε την Johnson & Johnson.

Αρνητική ήταν η πορεία των μετοχών των ελληνικών εταιριών στην αμερικανική αγορά, με τον ΟΤΕ να καταγράφει απώλειες 3,91% στα 5,65 δολάρια, και την Εθνική να υποχωρεί κατά 0,71% στα 2,79 δολάρια. Στα 14,35 δολάρια παρέμεινε η μετοχή της 3Ε.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο κατά 0,52% στις 8494,27 μονάδες, ενώ και ο S&P σημείωσε κέρδη 0,67% στις 896,14 μονάδες. Τα κέρδη του Nasdaq ανήλθαν στο 2,12%, διαμορφούμενος στις 1320,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v