Γκρίνσπαν και macro ”βύθισαν” τη Wall

Σημαντική πτώση προκάλεσαν στη Wall οι προειδοποιήσεις του Α. Γκρίνσπαν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τα δυσμενή macro νέα από απασχόληση και έλλειμμα συναλλαγών. Αρνητική η επιρροή και της ομιλίας Μπους στον ΟΗΕ, καθώς φέρνει εγγύτερα το ενδεχόμενο σύρραξης με το Ιράκ. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σημαντικότατες απώλειες προκάλεσαν στις αμερικανικές αγορές οι παρατηρήσεις του Α. Γκρίνσπαν για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι οποίες προστέθηκαν στα δυσμενή μακροοικονομικά νέα.

Ο πρόεδρος της FED ”έκρουσε” τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και συνέστησε ”πειθαρχία”, ώστε να αποφευχθεί εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Ο ισχυρός άνδρας της οικονομίας, χαρακτήρισε ικανοποιητική την αντίδραση στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, την επιθυμία των ΗΠΑ για συναίνεση των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της επίθεση εναντίον του Ιράκ, εξέφρασε ο Τζ. Μπους ενώπιον του ΟΗΕ, τονίζοντας ωστόσο, ότι η χώρα του ”είναι σε θέση να τα καταφέρει και μόνη της”. Νωρίτερα, ο Κόφι Ανάν, σε ομιλία του είχε απευθύνει συστάσεις στο Ιράκ να συμμορφωθεί, επισημαίνοντας όμως ότι καμιά χώρα του ΟΗΕ δεν είναι σωστό να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον οργανισμό.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, αυξημένος ανακοινώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 426.000, έναντι προβλέψεων για 400.000. Άλλωστε, στα 130 δισ. δολ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το β΄ τρίμηνο του 2002, με τους αναλυτές να περιμένουν 125 δισ. δολ.

Πιέσεις δεχόταν σε όλη τη συνεδρίαση ο κλάδος των ημιαγωγών, λόγω κυρίως των αρνητικών προβλέψεων από τη Lehman Brothers σχετικά με το μέλλον του κλάδου.

Στο -2,34% και τις 8.379 μονάδες έκλεισε ο Dow, ενώ απώλειες 2,70% κατέγραψε ο Nasdaq, στις 1.279 μονάδες. Πτώση 2,48% και για τον S&P 500, ο οποίος βρέθηκε στις 886 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v